≫ 

Na pragu revolucije: Ova kompanija će doslovno uzgajati nove organe u ljudskom telu

Dobrovoljac sa teškim oboljenjem jetre uskoro će biti podvrgnut proceduri koja bi mogla da dovede do toga da dobije novu jetru

  • 0
Jetra Foto: Shutterstock

U narednim nedeljama, volonter u Bostonu, Masačusetsu, biće prvi koji će isprobati novi tretman koji bi mogao da dovede do stvaranja druge jetre u njegovom telu. I to je samo početak - u mesecima koji slede, drugi volonteri će testirati doze od kojih će čak šest jetri izrasti u njihovom telu.

Kompanija koja stoji iza tretmana, LyGenesis, nada se da će spasiti ljude sa razornim oboljenjima jetre koji ne ispunjavaju uslove za transplantaciju.

Njihov pristup je da ubrizgavaju ćelije jetre donatora u limfne čvorove bolesnih primalaca, što može dovesti do potpuno novih minijaturnih organa. Ove mini jetre treba da pomognu u kompenzaciji postojeće bolesne. Čini se da pristup funkcioniše kod miševa, svinja i pasa. Sada ćemo saznati da li to funkcioniše kod ljudi.

Ako uspe, tretman bi mogao biti revolucionaran. Donorski organi su u nedostatku, a mnogi od doniranih se ne mogu koristiti - na primer, ponekad je tkivo previše oštećeno. Novi pristup može da koristi organe koji bi inače bili odbačeni, a istraživači smatraju da mogu dobiti tretman za oko 75 ljudi iz jednog doniranog organa.

Jetra ima jedinstvenu sposobnost regeneracije. Odrežite polovinu jetre životinje i ona će ponovo izrasti. Ljudska jetra oštećena toksinima ili alkoholom obično takođe može ponovo da izraste. Ali neke bolesti mogu izazvati velika oštećenja od kojih se jetra ne može oporaviti. Za ove bolesti, tretman izbora je obično transplantacija jetre.

Međutim, transplantacija nije uvek opcija za ljude koji su veoma bolesni. Zato su Erik Lagase i njegove kolege u LyGenesis-u zauzeli ovaj drugačiji pristup. Lagase, biolog matičnih ćelija sa Univerziteta u Pitsburgu, proveo je godine istražujući ćelijske tretmane za bolesti jetre.

Mali inkubatori

Limfni čvorovi su male strukture u obliku pasulja koje se nalaze po celom telu. Oni igraju ključnu ulogu u našem imunološkom zdravlju, stvarajući ćelije koje pomažu u borbi protiv infekcija. I dok je Lagase u početku bio iznenađen da ćelije jetre mogu da se umnožavaju i rastu u limfnim čvorovima, ima smisla, kaže on.

Limfni čvorovi su prirodni domovi za ćelije koje se brzo dele, čak i ako su to obično imune ćelije. Limfni čvorovi takođe imaju dobro snabdevanje krvlju, što može pomoći rastu novog tkiva.

A limfni čvorovi u blizini jetre su dovoljno blizu da prime hemijske signale o nevolji koje šalje umiruće tkivo bolesne jetre, kaže Lagase. Ovi signali imaju za cilj da podstaknu bilo koje preostalo zdravo tkivo jetre da se regeneriše, ali to ne funkcioniše u slučajevima teške bolesti. Međutim, čini se da signali pomažu u rastu tkiva jetre u susednim limfnim čvorovima.

Pre oko pet godina, Lagase je, zajedno sa preduzetnikom i razvijačem lekova Majklom Hafordom i hirurgom za transplantaciju Paulom Fontesom, osnovao LyGenesis kako bi unapredio tehnologiju. Tim istražuje upotrebu limfnih čvorova za rast novih timusa, bubrega i pankreasa.

Ali prioritet kompanije je trenutno jetra.

Nova ljudske jetre

Tim u LyGenesis-u će sada isprobati svoj tretman na 12 odraslih osoba sa teškim oboljenjima jetre koji ne ispunjavaju uslove za transplantaciju.

Ako tretman jetre, LyGenesis planira da isproba druge ćelije i potencijalno uzgaja druge organe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA