≫ 

Otkazano lansiranje Artemisa! NASA nije uspela da reši probleme sa motorom broj 3

Mogući datum novog lansiranja mogao bi da bude 2. septembar, ali NASA to još nije potvrdila

  • 20
Space Artemis NASA

Foto: Tanjug/AP

Planirano je da raketa Space Launch System (SLS) danas u 14.33 po našem vremenu poleti iz svemirskog centra Kenedi na Floridi. Timovi naučnika su postavili raketu na svoje mesto, i radili na tome da sva svetla za lansiranje budu "zelena". Međutim, problemi koji su se pojavili sa motorom broj 3 primorali su NASA-u da za danas otkaže lansiranje rakete. 

Sledeća mogućnost je tek u petak 2. septembra, ali NASA još uvek nije potvrdila taj datum. U međuvremenu će raditi na daljim testiranjima kako bi ustanovili uzrok problema.

Naime, kada su testirali izduvavanje motora broj 3 (engine bleed), ustanovili su da ne postiže željenu temperaturu i da nije u najboljoj sinhronizaciji sa ostalim motorima. Nakon više sati razmatranja direktor lansiranja odlučio je da, barem za danas, obustavi lansiranje.

Američka svemirska agencija NASA pripremala se da lansira svoju novu džinovsku raketu na Mesec, nazvanu Space Launch System (SLS), ali su zbog problema sa motorom broj 3 to ipak otkazali.

SLS je najmoćnije vozilo koje je NASA ikada razvila i biće osnova njenog Artemis projekta koji ima za cilj da vrati ljude na površinu Meseca nakon 50 godina.

Njen zadatak biće da ponese Orion kapsulu, daleko, daleko od Zemlje. 

Ova svemirska letelica će leteti oko Meseca u velikom luku, pre nego što se vrati kući i sleti u Tihi okean za šest nedelja.

Orion je bez posade za ovu demonstraciju, ali pod pretpostavkom da sav hardver radi kako treba, astronauti će koristiti ovu kapsulu za sve složenije svemirske misije, počevši od 2024. godine.

"Sve što radimo sa ovim letom Artemis I, je da gledamo pažljivo šta možemo da dokažemo i šta možemo da uradimo da smanjimo rizik za Artemis II misiju sa posadom", objasnio je NASA-in astronaut Rendi Breznik.

Gledajte ovde uživo:

Američka svemirska agencija ima nekoliko prilika tokom ove nedelje da lansira SLS-Orion, ali želi da iskoristi prvu moguću šansu.

Vreme na Floridi je veoma dinamično u ovo doba godine, sa čestim električnim olujama koje prolaze iznad kosmodroma.

I zaista, gromobranske kule su nekoliko puta pogođene poslednjih dana.

Rano jutro je vreme kada su uslovi obično najmirniji, što ponedeljak čini odličnim danom za letenje.

"U suštini, početak lansirnog prozora, ili nešto posle 08:30 ujutru po lokalnom vremenu, ima 80% šanse za povoljno vreme“, rekla je meteorolog Melodi Lovin.

Međutim, ako tehnički problemi pomere lansiranje van dvosatnog prozora, verovatnoća pada na 60%, zbog verovatnog prodora pljuskova. Raketi nije dozvoljeno da poleti po kiši.

Očekuje se da će se više od 200.000 ljudi okupiti oko Kenedija. Neki su već juče zauzimali svoja mesta u kamp prikolicama.

Lansiranje će biti spektakularno.

SLS će biti 15% jači od raketa Saturn V koje su poslale Apolo astronaute na put ka Mesecu 1960-ih i 70-ih godina.

Drugim rečima, SLS-ovi motori bi mogli da napajaju ekvivalent skoro 60 Concorde supersoničnih mlaznjaka pri poletanju.

"Ova raketa će biti veća, glasnija i impresivnija od bilo koje koju ste ranije videli", rekla je Lorna Kena, potpredsednica Džejkobs grupe za svemirske operacije, glavnog izvođača radova u Kenediju.

Ovaj let je veliki trenutak ne samo za NASA-u, već i za Evropsku svemirsku agenciju

ESA je obezbedila servisni modul za Orion. Ovo je zadnji deo koji gura kapsulu kroz svemir. To je doprinos u naturi za koji se Evropa nada da će dovesti do toga da njeni državljani budu uključeni u buduća putovanja na površinu Meseca.

Evropa se nada da će njeni građani biti uključeni u buduća putovanja na površinu Meseca.

Inženjeri su najviše zabrinuti da li će se Orionov toplotni štit nositi sa ekstremnim temperaturama na koje će naići pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Orion će leteti veoma brzo - brzinom od 38.000 km/h, ili 32 puta većom brzinom od zvuka. 

Trenutno se planiraju misije do Artemis IX.

Do te faze bi na Mesecu trebalo da postoje staništa i roveri koje će astronauti koristiti.

Ali na kraju, Artemis se smatra važnim stepenikom do Marsa.

NASA planira da spusti prvu ženu i prvu obojenu osobu na Mesec - pokazujući da je istraživanje svemira otvoreno za sve. A mesečeva površina je samo početak. NASA-ine ambicije su još dalje, njeni ciljevi su usmereni na Mars. I to će zaista biti ogroman skok za istraživanje svemira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    29. avgust 2022 | 13:35

    Samo još jedno priznanje da na Mesecu nikada nisu bili.

  • xyz

    29. avgust 2022 | 14:18

    Jos nisu ni Amazon istrazili,a hamoli Mesec!!!!Lazovi!!!!Za pocetak slikajte Zemlju bez kompjuterske obrade da vidimo kako izgleda

  • istina

    29. avgust 2022 | 15:32

    Fale im ruski motori, sad vide da nije bas lako a ni jevtino pravit raketne motore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA