≫ 

Srbija, Hrvatska, Crna Gora i još neke zemlje jugoistočne Evrope lansiraju prvi satelit, poklanja ga Indija

Članovi SESA su i Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije

  • 3
Satelit svemir Foto: Pixabay/ Ilustracija

Asocijacija Jugoistočne Europe za svemir (SESA) lansiraće do kraja ove ili početkom nardene godine satelit koji toj organizaciji poklanja Indija, piše Jutarnji list.

Povodom obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti, Indija je finansirala projekat u okviru kojeg su studenti indijskih univerziteta izradili 75 satelita, a jedan od njih biće poklonjen Asocijaciji Jugoistočne Europe za svemir.

Predsednik zagrebačke organizacije Jadranska aerosvemirska asocijacija (A3) Slobodan Danko Bosanac, penzionisani fizičar Instituta Ruđer Bošković, rekao je da SESA mora da odluči koju će poruku uputiti taj satelit i da organizuje prihvatanje signala koji će satelit odašiljati.

"Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva u saradnji na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosiće logo SESA", rekao je Bosanac, jedan od osnivača novoformirane SESA, čiji je cilj promocija programa za svemir, obrazovanje, međunarodna saradnja i pokretanje projekata vezanih za svemirsku tehnologiju, satelite i raketne pogone u Hrvatskoj.

Uz A3, članovi SESA su i Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica) i Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Severne Makedonije (Skoplje).

Jadranska aerosvemirska asocijacija istovremeno razvija projekat prvog potpuno hrvatskog satelita Perun, nazvanog po vrhovnom božanstvu u slovenskoj mitologiji.

Takođe, članovi A3 sarađuju na projektu satelita Krokjub (CroCube), u suradnji sa slovačkom kompanijom Spejsmenik (Spacemanic). Lansiranje satelita Krokjub planirano je za sledeću godinu, a u svemir će odleteti na raketi kompanije Spejseks američkog miljardera Ilona Maska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA