≫ 

Istraživači stvorili “atomsku televiziju” koja prenosi video uživo velikim atomima i malim laserima

Tim je čak "prenosio" video igre preko atoma na monitor

  • 0

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za standarde razvili su "atomsku televiziju" koja koristi lasere i atomski oblak (engl. atom cloud) za snimanje video prenosa koji zadovoljavaju standard rezolucije 480i.

Tim je demonstrirao tako što je prenosio video fid uživo, pa čak i video igre preko atoma na monitor.

Zašto je ovo super kul?

Komunikacioni sistemi zasnovani na atomu mogli bi biti fizički manji i tolerantniji na bučno okruženje u poređenju sa konvencionalnom elektronikom. A dodavanje video mogućnosti može poboljšati radio sisteme na udaljenim lokacijama ili u hitnim slučajevima.

Ridbergovo stanje - ključna tehnologija

Stakleni kontejner sa velikim gasovitim atomima rubidijuma pobuđenih dvema bojama laserskih zraka - poznato kao Ridbergovo stanje - je centralno za ovu tehnologiju. U Ridbergovom stanju, atomi imaju visok nivo energije, što dovodi do toga da elektroni kruže dalje od jezgra. Ovo čini atome većim i osetljivim na elektromagnetna polja, uključujući radio signale.

U staklenoj posudi, dva lasera ​​različitih boja su korišćena za pripremu gasovitih atoma rubidijuma u ​​Ridbergovom stanju. Istraživači su se ranije oslanjali na atome cezijuma kako bi demonstrirali osnovni radio prijemnik i uređaj za "slušalice" da bi "stostruko povećali osetljivost".

Da bi se radio prijemnik pripremio, stabilan noseći signal se primenjuje na staklenu posudu, koja sadrži Ridbergove atome.

Ovaj signal se moduliše korišćenjem ulaza sa video kamere ili drugog izvora. Zatim, modulisani signal se prenosi preko antene do atoma - što izaziva pomeranje energije.

Tim naučnika je uspeo da "uhvati" ove energetske pomake i protumačiti ih kao izlazni signal koji prolazi kroz analogno-digitalni pretvarač u VGA format, koji se na kraju prenosi na TV koji prikazuje video.

Atomskoj televiziji može biti potrebno neko vreme pre nego što bude u vašem domaćinstvu; istraživanja su u toku kako bi se povećala propusnost sistema i brzina prenosa podataka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA