≫ 

James Webb zabeležio fantastičan prizor: Otkriveno na hiljade mladih zvezda u maglini Tarantula

Region je dobio ime zbog svog oblika koji podseća na dom tarantule koja se ukopava

  • 3

NASA-in teleskop James Webb zabeležio je spektakularan i neviđen pogled na region formiranja zvezda poznat kao maglina Tarantula.

Uz pomoć infracrvenih instrumenata otkriveno je na hiljade nikada ranije viđenih mladih zvezda u zvezdanom rasadniku, formalno nazvanih 30 Doradus prenosi Space.com.

Inače, region je dobio ime zbog svog oblika koji podseća na dom tarantule koja se ukopava, obložene svilom. Šupljina magline je izdubljena blistavim zračenjem iz skupa masivnih mladih zvezda, koje svetlucaju bledo plavo na slici. 

Samo najgušće okolne oblasti magline odolevaju eroziji, snažnim zvezdanim vetrovima ovih zvezda, formirajući stubove koji izgledaju kao da su usmereni ka jatu prenosi Evropska svemirska agencija.

Naime, ovi stubovi sadrže formirajuće protozvezde, koje će na kraju izaći iz svojih prašnjavih čaura i doći na red da oblikuju maglinu.

Teleskopov infracrveni spektrograf (NIRSpec) uhvatio je jednu veoma mladu zvezdu upravo kako se oblikuje.

Astronomi su ranije mislili da je ova zvezda možda malo starija i da je već u procesu raščišćavanja mehurića oko sebe, međutim, NIRSpec je pokazao da je zvezda tek počela da izlazi iz svog stuba i da još uvek održava izolacioni oblak prašine oko sebe.

Bez teleskopa, ova epizoda formiranja zvezda ne bi mogla biti otkrivena.

30 Doradus, ili ti maglina Tarantula, locirana je na 161,000 svetlosnih godina u Velikom Magelanovom oblaku i najsjanija je oblast za formiranje zvezda u galaksijama najbližim našem Mlečnom putu, zajednički poznatim kao Lokalna grupa.

Magline su inače veoma zanimljive za astronome koji proučavaju nastanak zvezda, kako one imaju sličan hemijski sastav kao regioni za formiranje zvezda kada je kosmos bio star samo nekoliko milijardi godina, pružajući tako jedinstven uvid u to kako su se one formirale u dubokoj kosmičkoj prošlosti.

Podsetimo, NASA-in teleskop poslao je prve slike iz galaksije u februaru ove godine, a među njima se našao i prvi selfi Jamesa Webb-a.

Video: Ušli u istoriju: Kapsula se odvojila od rakete SpaceX, videla se iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni

    7. septembar 2022 | 18:15

    Samo vi istrazujte pa kada nam dodju mali,veliki zeleni,nema nam pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA