≫ 

Mali holandski grad tuži Twitter zbog bizarne teorije zavere koja se tamo širi

Tviterom od 2020. kruže neosnovane priče da je grad Bodegraven-Reuvijk bio poprište strašnih zločina 1980-ih. Lokalne vlasti žele tome da stanu na kraj

  • 0
twitter aplikacija tablet Foto: Pixabay

Pre otprilike dve godine, na Twitteru se pojavila priča o malom holandskom gradu Bodegraven-Reuvijku na zapadu zemlje. Pokrenuo ga je stanovnik obližnjeg, i nešto poznatijeg, Haga, koji je na toj društvenoj mreži napisao da je u detinjstvu, osamdesetih godina prošlog veka, bio svedok strašnih zločina na području ovog malog grada.

Prema njegovoj priči, koja je bez ikakvih dokaza i osnova, grupa stanovnika Bodegravena zlostavljala je druge stanovnike, okretala se satanizmu i pedofiliji, pa čak i ubijala decu.

Ova dezinformacija se proširila internetom, a otišla je toliko daleko da su grupe ljudi obilazile lokalno groblje i ostavljale cveće i poruke deci koja su tada navodno ubijena.

Zbog svega toga, lokalne vlasti su zatražile da se netačna priča ukloni, jer šteti ugledu njihovog grada. Ispostavilo se da su priču prenele tri osobe, koje su već u zatvoru zbog raznih pretnji holandskim političarima, pa je sud naložio da se njihove objave vezane za Bodegraven uklone.

Međutim, i dalje se mogu pronaći na Twitteru, a društvena mreža nije učinila ništa da zaustavi širenje lažnih priča. Sada je vlast malog grada, koji ima samo oko 35 hiljada stanovnika, odlučila da podnese tužbu, prenosi Bug.hr.

Oni su podneli tužbu protiv Twittera, a gradonačelnik Kristijan van der Kamp rekao je da su optužbe veoma bolne za stanovnike i rođake preminulih, kao i za lažno optužene.

Društvena mreža je trebalo da identifikuje da je reč o teoriji zavere i lažnim informacijama i da ukloni objave koje povezuju njihov grad sa pedofilima i satanistima, navodi se.

Presuda se očekuje 4. oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA