≫ 

Superkompjuter sugeriše da je Mesec mogao da bude formiran za svega nekoliko sati

Prema najdetaljnijoj simulaciji kosmičkog sudara Zemlje i Teje do sada, Mesec je mogao da nastane za veoma kratko vreme kao rezultat tog događaja

  • 1

NASA-in istraživački centar Ames i Univerzitet Durham objavili su rad u The Astrophisical Journal Letters koji baca novo svetlo na proces formiranja prirodnog Zemljinog satelita, Meseca.

Trenutne vodeće hipoteze o ovom događaju govore da je Mesec nastao u ranim fazama formiranja same Zemlje, pre otprilike 4,5 milijardi godina, nakon velikog sudara sa drugim nebeskim objektom.

Međutim, ovakvi modeli teško objašnjavaju sastav stena na Zemlji i Mesecu, posebno u kombinaciji sa potrebnim ugaonim momentom. Isto tako, većina teorija koje danas govore o formiranju Meseca pretpostavljaju da je ovaj proces trajao nekoliko desetina do nekoliko stotina godina.

Iz tih razloga, svi dosadašnji modeli su predmet debate i nauka još uvek nema konačan odgovor o tačnom procesu formiranja Meseca, a novi rezultati kompjuterske simulacije sada su doprineli ovoj debati.

Najdetaljnija simulacija do sada

Pomenuti rad opisuje simulaciju, napravljenu uz pomoć superkompjutera, koja pokazuje da je veliki kosmički sudar mogao da stvori planetu i njen prirodni satelit za vrlo kratko vreme, stavljajući ih značajno izvan Rošove granice planete (udaljenost na kojoj satelit može ostati stabilan u orbiti).

Za stvaranje satelita, pokazala je simulacija, moglo je biti potrebno samo nekoliko sati, tokom kojih bi se velika količina užarenog materijala mogla formirati u loptu.

Ova simulacija je do sada najdetaljnija ovog tipa, a njen rezultat je veoma atraktivna vizualizacija. Kretanja nebeskih tela simuliraju se stotinama miliona čestica, što je i do hiljadu puta više od svih sličnih simulacija do sada.

Pogledajte i sami video.

Ovde vidimo ranu Zemlju, koju zatim pogađa planeta veličine Marsa (tradicionalno nazvana Teja ili Orfej). Nakon sudara nastaje velika količina krhotina i užarene mase, koja se zatim formira u dva nebeska tela.

Manje nebesko telo se vrlo brzo formiralo u Mesec, koji je usled gravitacionog uticaja većeg objekta, današnje Zemlje, "lansiran" u daleku i stabilnu orbitu.

Simulaciju je izvršio superkompjuter COSMA: The DiRAC Memory Intensive System, u vlasništvu Univerziteta Durham, na open source kodu za simulaciju SWIFT.

Dobijeni podaci otvoriće nove pravce istraživanja procesa formiranja Meseca i dati naučnicima bolji uvid u isprepletenu drevnu istoriju naše planete i njenog prirodnog satelita. Nove teorije, podržane ovom simulacijom, mogu da objasne orbitu, sastav, nagib i evoluciju Meseca, sve odjednom, što prethodne teorije nisu uspele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. oktobar 2022 | 20:31

    Рачунар не може ништа да сугерише изван претпоставки којима је нахрањен...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA