"Spremni za sve što nam Univerzum baci": Svemirska letelica DART uspešno izbacila asteroid iz orbite

Letelica se sudarila sa asteroidom pri brzini od 24.000 kilometara na sat

  • 3
NASA DART misija udarac Foto: NASA/ASI

Svemirska letelica DART, koju je Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) namerno srušila na asteroid prošlog meseca, uspela je da izbaci asteroid iz njegove prirodne orbite, saopštio je šef Agencije bivši američki astronaut Bil Nelson.

Nalazi teleskopskih opservacija predstavljeni na konferenciji za novinare, koju je organizovala NASA, pokazali su da je misija sudara letelice sa asteroidom 26. septembra postigla svoj primarni cilj - promenu smera kretanja asteroida.

Letelica se sudarila sa asteroidom pri brzini od 24.000 kilometara na sat.

Naučnici su sada potvrdili da je orbita 160 metara široke svemirske stene poznate kao Dimorfos izmenjena kada je sonda Dart udarila u nju prošlog meseca.

- Ova misija pokazuje da NASA pokušava da bude spremna za sve što nam Univerzum baci - rekao je Bil Nelson ispred svemirske agencije.

- Verujem da je NASA dokazala da smo ozbiljni kao branioci planete - zaključio je.

NASA je izvela ovu misiju u okviru testiranja skretanja asteroida sa putanje i predstavlja prvu probu ove vrste za spašavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru sa drugim nebeskim telima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    11. oktobar 2022 | 22:28

    To je sudar, kao kada muva udari u slona i promeni mu putanju. Ha ha ha ha ha ha ha.

  • Лав

    24. oktobar 2022 | 13:11

    Приче за малу децу. На земљи већ постоји систем одбране од већих метеорита. Изградила га је нека непозната цивилизација. Који аутоматски дејствује у случају горе наведеног. Међутим, у свему томе највише се пита Бог.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA