Kineska raketa će u narednim danima pasti na Zemlju, ali niko ne zna gde: Stručnjaci ne mogu da procene?

Lideri svemirske industrije osudili su kinesku praksu nekontrolisanog ponovnog ulaska

  • 1
Kina, kineska raketa Foto: Tanjug/AP

Kina je uspešno lansirala treći i poslednji deo svoje nove Tiangong svemirske stanice u ponedeljak, a telo rakete, teško 23 tone trebalo bi da se vrati na zemlju ovog vikenda.

Za razliku od većine modernih tela raketa, koja su dizajnirane da završe u udaljenom delu Tihog okeana, telo Long March 5B je na putu da se ponovo spusti u atmosferu, događaj koji se zove "ponovni ulazak", i padne na Zemlju u petak ili u subotu ujutru u istočnoj vremenskoj zoni.

Niko ne zna gde će telo rakete pasti, niti može da utiče, odnosno stručnjaci mogu samo da procene koliki deo raketnog tela Long March, koje je otprilike veličine desetospratnice, će se vratiti na Zemlju prenosi Insider.

Nešto od toga će verovatno izgoreti dok prolazi kroz atmosferu, ali telo rakete je preveliko da se potpuno raspadne.

Opšte pravilo je da će 20 do 40 odsto mase velikog objekta preživeti pad kroz atmosferu, rekli su ranije za Insider stručnjaci iz Aerospace Corporation.

Još uvek je prerano za predikcije gde bi telo rakete moglo da padne ali Aerospace Corporation prati fazu rakete i predviđa moguće puteve kojim bi se ona mogla vratiti na Zemlju.

Područje gde bi krhotine mogle da padnu pokriva oko 88 odsto ljudske populacije, prema proračunima tih analitičara. Ali ta populacija je na nekoliko mesta jako zgusnuta.

Većina područja na koje bi ostaci mogli da padnu čine otvoreni okean ili nenaseljeno zemljište.

Ipak, lideri svemirske industrije osudili su kinesku praksu nekontrolisanog ponovnog ulaska, rekavši da predstavlja nepotreban rizik za ljudske živote i imovinu.

Procene će se poboljšati u narednim danima, kako se telo rakete približava ponovnom ulasku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вук

    4. novembar 2022 | 11:13

    Право на Вашингтон, БЕЛУ КУЋУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA