≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva digitalna nacija: Ostrvska država Tuvalu biće "premeštena" u metaverzum kako bi se spasila od potonuća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pacifička ostrva ne mogu da se nose sa klimatskim promenama i uskoro bi mogla da nestanu zbog porasta nivoa okeana. Tuvalu će zato "prebaciti" svoja ostrva u metaverzum kako bi ih sačuvali digitalno

  • 0

Ministar spoljnih poslova ostrvske države Tuvalu, Simon Kofe, održao je svoj govor stojeći do kolena u okeanu na klimatskom samitu COP26 prošle godine. Ovim je želeo da jasno pokaže kako će izgledati Tuvalu ako se globalno zagrevanje nastavi – naime, ova ostrvska država bi vrlo lako mogla da nestane sa porastom nivoa okeana, pa bi njenih devet ostrva moglo da bude trajno izbrisano sa lica Zemlje.

Kofe se i ove godine obratio učesnicima konferencije, pa je na COP27 "stigao" virtuelno, iz metaverzuma.

"Tuvalu će biti jedna od prvih oblasti u Pacifiku koja će biti potopljena", kaže Kofe i dodaje: "Kako naša zemlja nestaje, nemamo drugog izbora osim da postanemo prva digitalna nacija na svetu".

Zatim je predstavio i plan.

Tuvalu će stvoriti digitalnu repliku svog čitavog arhipelaga u virtuelnom svetu, metaverzumu. Deo po deo, cela zemlja, njena prirodna i druga bogatstva, biće kreirana u digitalnom 3D svetu, čuvajući sadašnji izgled Tuvalua.

Pored utehe za sadašnjih 12 hiljada stanovnika, ovaj projekat ima za cilj da podseti na realnost klimatskih promena i sačuva Tuvalu, ako ne u stvarnosti, onda bar u virtuelnoj stvarnosti, za nove generacije.

Digitalno prisustvo ove nacije će tako zameniti njeno fizičko prisustvo, kojoj će presuditi klimatske promene. Pacifičke zemlje se već spremaju za najgori scenario, ali same ne mogu ništa da urade po pitanju globalnog zagrevanja – stoga takve akcije prvenstveno služe da se većim nacijama skrene pažnja na probleme sa kojima se suočavaju ostrvske države, prenosi Bug.hr.

Kofeov govor snimljen je virtuelno, na digitalno rekreiranom ostrvu, koje je gledaocima otkriveno tek kasnije, pred kraj obraćanja, uz apel: "Sačuvajmo pravi Tuvalu".

Naučnici predviđaju da će, prema sadašnjem scenariju, Tuvalu potpuno nestati do kraja veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA