≫ 

Naučnici iz Bugarske pronašli novu metodu za otkrivanje crvotočina, pod uslovom da postoje

Nije nemoguće, ali je svakako izazovno

  • 1

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Sofiji možda je otkrio novu metodu za otkrivanje crvotočina, pretpostavljući, naravno da one uopšte postoje prenosi thenextweb.

Crvotočine su teoretski prečice kroz vreme i prostor. Navodno, ako biste uleteli svemirskim brodom u jednu, mogli biste da pređete velike udaljenosti za relativno kratko vreme.

Problem sa njihovim detektovanjem je taj što mnogo liče na crne rupe, a trenutno, nemamo ni tehnologiju za direktno posmatranje.

Stručnjaci proučavaju gravitacione talase i kosmičko pozadinsko zračenje kako bi utvrdili šta se nalazi izvan granica vidljivosti.

Da bi pronašli crne rupe (i, nadamo se, crvotočine), naučnici gledaju u bezbroj tačaka podataka prikupljenih iz specijalnih teleskopa i senzora dubokog svemira.

Ovi podaci se sastoje od brojki i merenja intenziteta zračenja, gustine, položaja, pravca i bilo koje druge merljive statistike do koje možemo da dođemo.

Naučnici sortiraju podatke i pokušavaju da naprave poređenja između indirektno posmatranih pojava i stvari koje možemo direktno posmatrati.

Nije nemoguće, ali je svakako izazovno.

Ako pretpostavimo da crne rupe postoje, onda, matematički govoreći, postoji mnogo razloga da verujemo da crvotočine postoje. Ovo postavlja nekoliko pitanja. Može li materija bezbedno da prođe kroz crvotočinu? Da li postoje dovoljno blizu da bi je ljudi ikada posetili? Koliko ih ima? Koliko one mogu biti velike ili male?

Ali da bismo mogli da pristupimo bilo kom od ovih pitanja, prvo moramo da potvrdimo da postoje.

Ako su istraživači u pravu, to znači da bismo potencijalno mogli da saznamo postojanje bilo koje obližnje crvotočine iz podataka koje već imamo.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA