≫ 

Australijanci nude putovanje u praistoriju: Pogledajte kako je izgledao život pre 600 miliona godina

Virtuelno putovanje nudi uvid u rane dane drevnog planinskog lanca Flinders Ranges, omiljenog mesta Ser Dejvida Atenboroa

  • 0

Da li ste zainteresovani za putovanje u duboku prošlost? Počevši od danas, to je takođe moguće, uz pokretanje virtuelne turneje po planinskom lancu Flinders Ranges starog 600 miliona godina u Južnoj Australiji.

Ovaj zapanjujući pejzaž, jedno od omiljenih mesta Ser Dejvida Atenboroa, sada se može istražiti virtuelno zahvaljujući projektu Univerziteta Južne Australije. Tamošnji geolozi započeli su ovaj projekat kako bi se ovo jedinstveno područje konačno uvrstilo na listu svetske baštine.

"Flinders Ranges ima izvanrednu istoriju, kulturno nasleđe i naučnu vrednost. To je dom naših najranijih životinjskih predaka, Edijakaranske biote, a mi smo otključali pola milijarde godina priče o životu kroz moć virtuelne stvarnosti. Sada svako iz celog sveta može da vidi zašto je ovaj pejzaž tako poseban i jedinstven", kažu kreatori virtuelne turneje.

Radoznali sada iz udobnosti svog doma mogu otkriti kako je nastao Ikar, prirodni planinski amfiteatar 429 kilometara od najbližeg grada Adelejd, prenosi Bug.hr.

U svojoj virtuelnoj šetnji, gledaoci mogu da se voze kroz podzemne tunele kako bi iskusili izazove ranih rudara bakra, a takođe mogu virtuelno da plivaju u Edijakarskom moru, domu prvih životinja na planeti.

Virtuelna tura je nastala u okviru UniSA STEM inicijative Project LIVE, a od sledeće godine školska deca Južne Australije biće upoznata sa ovim praistorijskim svetom u okviru nastavnog plana i programa prirodnih nauka za osmi razred osnovnih škola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA