Mars bi mogao da bude aktivniji nego što se verovalo: Ispod površine krije zanimljive misterije

Čini se da neki zanimljivi podaci sugerišu da je unutrašnjost Marsa dom plaštnog oblaka koji je daleko aktivniji nego što su naučnici prvobitno mislili

  • 1
mars, planeta Foto: Pixabay.com

Grupa naučnika sa Univerziteta u Arizoni osporila je trenutne poglede na evoluciju Marsove geodinamike.

Novi izveštaj istraživača sugeriše da je unutrašnjost Marsa mnogo aktivnija nego što se ranije verovalo, i da džinovski plašt trenutno podiže površinu nagore, izazivajući potrese i vulkanske erupcije.

Saznanja o površini Marsa je prioritet NASA-e i astronoma već nekoliko godina. S obzirom da Perseverance trenutno prikuplja podatke o površini planete, koja će se vratiti na Zemlju sa uzorcima, mogli bismo vrlo brzo da doznamo više nego ikada o ovoj planeti. Do tada, naučnici su zauzeti pregledom podataka koje su uhvatili sateliti i svemirske letelice prenosi bgr.com.

Čini se da neki zanimljivi podaci sugerišu da je unutrašnjost Marsa dom plaštnog oblaka koji je daleko aktivniji nego što su naučnici prvobitno mislili.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

U studiji su detaljno opisali kako su bili privučeni iznenađujućom količinom aktivnosti u regionu Marsa poznatom kao Elysium Planitia.

Ono što ovo područje čini toliko intrigantnim, posebno za proučavanje unutrašnjosti Marsa, jeste to što je region bio dom brojnih velikih erupcija u poslednjih 200 miliona godina. NASA-in InSight Lander otkrio je da skoro svi poznati potresi potiču iz ovog područja. Oni veruju da je plašt uzrok svih kretanja koje smo ovde videli.

Iako perjanica plašta ne iznenađuje, istraživači kažu da aktivnost u toj oblasti sugeriše da je perjanica mnogo veća nego što se ranije verovalo. To znači da je unutrašnjost Marsa mnogo aktivnija nego što su naučnici verovali.

A to bi moglo sa sobom doneti i druge implikacije.

Imati aktivnu perjanicu u unutrašnjosti Marsa mogla bi da promeni sve što znamo o geologiji planete prenosi sajt, nešto o čemu istraživači snažno raspravljaju u svom radu. Ako se ovi izveštaji pokažu tačnim, moguće je da bi to moglo da promeni planove za misiju sa ljudskom posadom na Mars 2030-ih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    8. decembar 2022 | 17:51

    Kolko je kvadrat na Marsu? Treba li gradjevinska dozvola?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA