• 1
 ≫ 

NASA-ina Orion kapsula vratila se na Zemlju: Završila let oko Meseca

 ≫ 

Orion je poleteo 16. novembra iz Svemirskog centra Kenedi na Kejp Kanaveralu na Floridi

  • 1
Svemirska sonda Orion nalazi se iza druge strane Meseca

Foto: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

NASA-ina Orion kapsula vratila se na Zemlju, "zatvarajući" misiju "Artemis" i završivši let oko Meseca.

Kapsula Orion proletela je kroz Zemljinu atmosferu i ušla u vode Tihog okeana, nakon što je obavila putovanje oko Meseca bez posade, završivši sa inauguracionom misijom lunarnog programa američke agencije - Artemis.

Kapsula u obliku kapi, koja je nosila simuliranu posadu od tri lutke opremljene senzorima, pala je u okean kod meksičkog poluostrva Baja Kalifornija, izvodeći ključnu demonstraciju kako će se budući astronauti bezbedno vraćati na Zemlju.

"Najnovije poglavlje Nasinog putovanja na Mesec se privodi kraju, orajon je prizemljen", rekao je Rob Navijas, predstavnik Nase.

Prizemljenje koje se doduše dogodilo u vodama okeana, okončalo je 25-dnevnu misiju. Realizovan je "prelet Meseca" na udaljenosti od 127 kilometara.

Kapsula je izvršila svoje "vatreno", 20-minutno uranjanje u Zemljinu atmosferu kada je izbacila svoj servisni modul, izlažući toplotni štit koji je dostigao vršnu temperaturu od skoro 5.000 stepeni Celzijusa.

Orion je poleteo 16. novembra iz Svemirskog centra Kenedi na Kejp Kanaveralu na Floridi, prenosi RTS.

Posle niza odlaganja i problema sa ventilom na jednom od rezervoara, lansirana je najmoćnija raketa u istoriji koja je odnela kapsulu „orajon" na put oko Meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA