Važan dan za nauku: Na Saturnovom mesecu otkriven ključni element za život

Enceladus ima najviše elemenata koji su neophodni za život, poput ugljenika, vodonika, azota, kiseonika i sumpora

  • 0
Svemir, Kosmos, Sunčev sistem, Solarni sistem, Saturn, Astronomija, Nauka Fotografija Saturna i njegovih prstenova koju je načinuo Nasin orbiter „Kasini”. Neobrađena je, dakle, radi se o prirodnim bojama koje su onakve kakvima ih ljudsko oko vidi. Foto: Profimedia/NASA / JPL-Caltech / SSI / Corne / Media Drum World

Poslednji ključni "sastojak" za život je otkriven na Saturnovom ledenom mesecu Enceladus prenosi sciencenews.

Fosfor je krucijalni nutrijent za izgradnju DNK-a i RNK-a. Analizom podataka koje je prikupila NASA-ina letelica otkriveno je da podzemni okean "Encladus-a" sadrži ključnu hranljivu materiju.

"Znamo da Enceladus ima najviše elemenata koji su neophodni za život, poput ugljenika, vodonika, azota, kiseonika i sumpora", kaže Morgan Kejbl, astrobiolog iz laboratorije u Pasadeni koji nije učestvovao u istraživanju.

"Sada kada je potvrđeno i postojanje fosfora.. Čini se da Enceladus sada ispunjava sve kriterijume za nastanjiv okean", dodaje.

Mnogi istraživači smatraju da je Enceladus među najverovatnijim mestima za smeštaj vanzemaljskog života. To je svet obavijen ledom, sa okeanom slane vode skrivenim ispod. Štaviše, 2005. svemirska letelica Cassini je primetila gejzire kako izbacuju paru i zrnca leda iz Enceladove ledene školjke. I u tom spreju za svemir, naučnici su otkrili organske molekule.

Na površini Zemlje, fosfora je relativno malo. Veliki deo je zaključan u mineralima, a njegovu dostupnost često kontroliše tempo kojim se život može razmnožavati.

Procenjuje se da kilogram vode iz mesečevog okeana sadrži otprilike 1 do 20 milimola fosfata, koncentraciju hiljadama puta veću nego u velikom plavom okeanu Zemlje.

Međutim, ono što buni istraživače je pitanje "kako ako život postoji na Enceladus-u postoji toliko obilje hemijske i hranljive materije?".

Moguće je da je mesec jednostavno bez života, rekao je jedan od istraživača. Ali postoji još jedno objašnjenje koje daje nadu. Život na hladnom Enceladus-u, rekao je, može jednostavno da troši hranljive materije sporim tempom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA