NASA-in Orbiter otkrio "misteriozne oblike" u kraterima Marsa

Možemo samo da nagađamo zašto su nastali ovi oblici

  • 2
Krateri na Marsu Foto: NASA/JPL-Caltech/UArizona

NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) snimio je slike "misterioznih oblika" unutar masivnih kratera, napisao je član MRO tima Pro Gajsler.

Ovo otkriće je zaintrigiralo naučnike. Fascinantne šare urezane u površinu Marsa, veruju Gajsler i njegov tim, mogu predstavljati trajne oznake koje je ostavio Marsov led zagrejan Suncem, što je fascinantan uvid u opsežnu i vodom bogatu istoriju planete.

Naslage su pronađene samo unutar kratera u severnim ravnicama Arabia Terra, velikog i jako erodiranog i kraterskog regiona severno od ekvatora, prenosi Futurism.

Zanimljivo je da nisu svi krateri u ovom regionu pokazali ostatke ovih misterioznih naslaga. Prema Gajsleru, one su se pojavili samo u kraterima prečnika od 600 metara i više - a ne u onima prečnika otprilike 450 metara i manjim.

Gajsler i njegov tim sumnjaju da su ovi zbunjujući oblici uzrokovani materijalom bogatim ledom koji se pretvara iz čvrstog u gas, pri čemu svaki sloj predstavlja različitu fazu u ovom procesu.

Naučnici veruju da je Mars nekada bio prepun vode, koja se kasnije pretvorila u led koji je prodirao u sušnu površinu planete tokom milijardi godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA