Hoće li roboti zameniti ptice? Naučnici su napravili prototip koji može da sleti na noge

Tim naučnika već gleda napred i razmatra kako se njihov uređaj može proširiti i poboljšati, posebno na otvorenom

  • 0
leteći robot ptica Foto: Raphael Zufferey/University of Seville/EPFL/GRIFFIN project/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Naučnici sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL) napravili su prototip letećeg robota koji može da sleti na noge, baš kao prava ptica.

Ovo ga čini prvim robotom koji oponaša manevar sletanja ptice. Ornitopter - robot sa zamašnim krilima - težak je samo 700 grama i deo je projekta GRIFFIN.

Iako se to čini kao lak manevar, taj čin je zapravo složen i zahteva preciznost. Zbog toga, nijedan ornitopter nije bio u stanju da savlada ovaj potez – do sada.

Sposobnost ovakvog sletanja bi mogla da obezbedi efikasniji način za ornitoptere, koji imaju ograničen vek trajanja baterije, da se dopune korišćenjem solarne energije, što ih potencijalno čini idealnim za misije dugog dometa.

Tim naučnika već gleda napred i razmatra kako se njihov uređaj može proširiti i poboljšati, posebno na otvorenom.

"Trenutno se eksperimenti letenja izvode u zatvorenom prostoru, jer moramo da imamo kontrolisanu zonu leta. U budućnosti bismo želeli da povećamo autonomiju robota za obavljanje zadataka na otvorenom i u nepredvidivijem okruženju", rekli su oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA