≫ 

Dvojica Rusa i Amerikanac zaglavljeni na ISS-u, NASA i Roscosmos traže način da ih vrate na Zemlju

Roscosmos još uvek istražuje uzrok i obim štete dok razmatra kako da vrati astronaute kući možda i pre planiranog datuma povratka u martu

  • 1
ISS Međunarodna svemirska stanica NASA Foto: Pixabay

Sredinom meseca došlo je do curenja rashladne tečnosti u ruskoj svemirskoj letelici Sojuz koja je usidrena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a NASA i Roscosmos traže način da zaglavljene astronaute vrate na Zemlju.

NASA je u razgovorima sa SpaceX-om Ilona Maska o mogućnosti korišćenja svemirske letelice Crew Dragon za povratak kući tri astronauta sa Međunarodne svemirske stanice, koji trenutno nemaju prevoz nazad na Zemlju.

Svemirska letelica Sojuz, koja je u septembru "dovezla" Amerikanca Frenka Rubija i Ruse Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina na ISS, pretrpela je ozbiljno curenje pre nekoliko nedelja i tada je rashladna tečnost prskala iz ruske kapsule.

Roscosmos još uvek istražuje uzrok i obim štete dok razmatra kako da vrati tri člana posade kući možda i pre planiranog datuma povratka u martu.

Ako Sojuz prođe bezbednosne provere, još uvek bi mogao da se koristi da se trojac vrati kući. Alternativno, Roscosmos bi mogao da pošalje novi prazan Sojuz na ISS da ih pokupi. Međutim, ako Roscosmos zaključi da njihovo rešenje možda neće uspeti, NASA bi mogla da uskoči.

Juče se ispostavilo da se američka svemirska agencija konsultovala sa Maskovim SpaceX-om o ideji da koristi jednu od njihovih letelica za transport Rubija, Prokopjeva i Petelina nazad na Zemlju.

Nije jasno da li se NASA trenutno fokusira na to da instalira više sedišta u Crew Dragon letelici koja je trenutno usidrena na ISS-u. Svemirka letelica je dovela četiri astronauta u oktobru i trebalo bi da se vrati tek u martu. Takođe je moguće da će NASA zatražiti od SpaceX-a da pošalje novi, prazan Crew Dragon da vrati astronaute.

Šef Roscosmosa Jurij Borisov rekao je prošle nedelje da agencija "ne strahuje" za bezbednost posade, prenosi Tportal.hr.

Međutim, i NASA i Roscosmos će želeti da reše problem što je pre moguće, pošto ISS trenutno ima samo jednu rutu za evakuaciju u slučaju nužde, usidreni Crew Dragon, koji neće imati dovoljno mesta u slučaju da svih sedam astronauta moraju da se evakuišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA