≫ 

Rusija će lansirati novu Sojuz kapsulu kako bi vratila na Zemlju astronaute zaglavljene na ISS-u

"Ne zovemo ovo spasilačkim Sojuzom", kaže NASA

  • 1
Sojuz-FG Soyuz-FG Foto: Tanjug/AP

Ruska svemirska agencija lansiraće praznu kapsulu Sojuz na Međunarodnu svemirsku stanicu u februaru kako bi zamenila oštećenu svemirsku letelicu koja nije bezbedna da vrati tročlanu posadu na Zemlju, saopštili su u sredu NASA i ruski svemirski zvaničnici.

Sredinom prošlog meseca došlo je do curenja rashladne tečnosti u ruskoj svemirskoj letelici Sojuz koja je usidrena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a NASA i Roscosmos tražili su način da zaglavljene astronaute vrate na Zemlju.

Po američkog astronauta Frenka Rubija i ruske kosmonauta Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina biće sada poslata svemirska letelica, a postoji opcija da po njih ode i Crew Dragon letelica kompanije SpaceX.

Nova svemirska letelica MS-23 Sojuz biće lansirana 20. februara sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Curenje rashladne tečnosti iz Sojuza koji je usidren na ISS snimila je kamera na robotskoj ruci stanice, a vidljivo je oštećenje hladnjaka Sojuza kao i cevi za dovod rashladne tečnosti. Ako bi letelica ostala bez rashladne tečnosti, povratak na Zemlju bi bio opasan jer temperatura dostiže visoke nivoe tokom putovanja kući.

Kada novi Sojuz stigne na ISS, astronauti će poneti opremu sa stare letelice. Nakon toga će krenuti na put ka Zemlji. Takođe, stari Sojuz će biti vraćen kući, ali bez posade, a zatim detaljno pregledan kako bi se utvrdila šteta i njen uticaj na performanse.

"Ne zovemo ovo spasilačkim Sojuzom", rekao je novinarima u sredu Džoel Montalbano, programski menadžer NASA-ine svemirske stanice. "Ja ga zovem zamenski Sojuz. Ovo je sledeći Sojuz koji je trebalo da poleti u martu. Samo će poleteti malo ranije."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA