Najveća interaktivna mapa naše galaksije sadrži 3,32 milijarde objekata i dostupna je onlajn

Mapu su kreirali astronomi iz nekoliko američkih institucija, pomoću teleskopa opservatorije Sero Tololo u Čileu. Sada svako na internetu može detaljno da proučava Mlečni put, kao nikada do sada

  • 1

Proučavanje Mlečnog puta je ogroman zadatak, jer sadrži stotine milijardi zvezda, maglina, tamnih oblaka prašine i gasa i drugih svemirskih objekata. Na tome rade naučnici širom sveta, a nedavno je na internetu objavljen rezultat rada jedne od grupa naučnika.

Astronomi američke NOIRLab-a (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory), pod pokroviteljstvom Nacionalne naučne fondacije, prikupili su, obradili i objavili podatke koji čine najveću mapu Mlečnog puta ikada napravljenu.

Mapa sa 10 terabajta podataka

Za prikupljanje podataka korišćena je kamera tamne energije na teleskopu Viktor M. Blanco od 4 metra, koji se nalazi u opservatoriji Cerro Tololo Inter-American Observatory u Čileu.

Skup podataka koje je ova kamera zabeležila u svom "skeniranju" noćnog neba prikupljan je tokom dve godine. Za to vreme kamera je napravila čak 21.400 ekspozicija, što je ukupno proizvelo više od 10 terabajta podataka.

U tom procesu, uređaji su identifikovali 3,32 milijarde pojedinačnih svemirskih objekata i napravili najveći katalog podataka o našoj galaksiji do sada. Da bi stvar bila bolja, učinili su ceo skup podataka interaktivnim i stavili ga na internet kako bi ga javnost koristila.

Na ovom mestu je, dakle, dostupan interaktivni pretraživač prostora Mlečnog puta, kroz koji je moguće virtuelno "šetati", poput Google mapa. Takođe je moguće zumirati, promeniti osvetljenost i kontrast mape, a uz dovoljno zumiran prikaz moguće je kliknuti na bilo koji deo mape i dobiti dodatne informacije o njoj i objektima koji se tamo nalaze.

Ali čak i ovako detaljan i obiman katalog, najveći do sada, uspeo je da pokrije samo 6,5% celog noćnog neba – što nas podseća na ogromnu veličinu naše galaksije, prenosi Bug.hr.

Ovo je veliki tehnički poduhvat. Zamislite grupnu fotografiju sa više od 3 milijarde ljudi, na kojoj je svaki pojedinac prepoznatljiv.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA