Vreme čitanja: oko 3 min.

Supermasivna crna rupa u centru Mlečnog puta privlači misteriozni objekat

Vreme čitanja: oko 3 min.

X7 ima masu 50 puta veću od planete Zemlje

  • 1

Tokom dve decenije, naučnici su posmatrali izduženi objekat po imenu X7 u blizini supermasivne crne rupe u središtu Mlečnog puta, pitajući se šta je to. Da li je skinuta sa veće strukture u blizini? Da li je njegov neobičan oblik bio rezultat zvezdanih vetrova ili su ga oblikovali mlazovi čestica iz crne rupe?

Sada, nakon što su ispitali evoluciju X7 koristeći dvadesetogodišnje podatke prikupljene od strane Galactic Center Orbit Inintiative, astronomi iz Grupe Galaktičkog centra UCLA i Opservatorije Keck predlažu da bi to mogao biti oblak prašine i gasa koji je izbačen tokom sudara dve zvezde piše UCLA.

Tokom vremena, kako izveštavaju, X7 se rastegao i razvlači se dok ga crna rupa vuče bliže, vršeći svoju plimnu silu na oblak. Oni očekuju da će se u narednih nekoliko decenija X7 raspasti i da će gas i prašina od kojih se sastoji na kraju biti povučeni ka crnoj rupi, koja se zove Strelac A* ili Sgr A*.

"Nijedan drugi objekat u regionu nije pokazao tako ekstremnu evoluciju", rekla je Ana Kirlo, pomoćnica istraživača UCLA i vodeći autor rada.

"Počeo je u obliku komete i ljudi su mislili da je možda dobio takav oblik od zvezdanih vetrova ili mlaza čestica iz crne rupe. Ali kako smo ga pratili tokom 20 godina, videli smo da postaje sve izduženiji. Nešto mora da je stavilo ovaj oblak na njegovu određenu putanju sa njegovom posebnom orijentacijom."

X7 ima masu 50 puta veću od planete Zemlje i nalazi se na orbitalnoj putanji oko Sgr A* za koju bi bilo potrebno 170 godina da se završi.

Ali to se možda nikada neće dogoditi. Na osnovu svoje putanje, tim procenjuje da će se X7 najbliže približiti Sgr A* oko 2036. godine, a zatim će se verovatno spiralno okrenuti prema Sgr A* i nestati.

"Očekujemo da će snažne plimne sile koje vrši galaktička crna rupa na kraju razdvojiti X7 pre nego što završi makar jednu orbitu“, rekao je koautor Mark Moris, profesor fizike i astronomije UCLA.

Sile plime i oseke su gravitaciona sila koja uzrokuje da se objekat koji se približava crnoj rupi rasteže.

„Uzbuđujuće je videti značajne promene oblika i dinamike X7 sa tako velikim detaljima tokom relativno kratkog vremenskog perioda jer gravitacione sile supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta utiču na ovaj objekat“, Rendi Kembel, koautor rada i naučnih operacija koje vode u opservatoriji Keck, navodi se u saopštenju.

Iako je poreklo X7 i dalje predmet rasprave, otkriće sugeriše da je nastalo nakon sudara dve zvezde.

"Jedna mogućnost je da su gas i prašina X7 izbačeni u trenutku kada su se dve zvezde spojile", rekla je Kirlo.

"U ovom procesu, spojena zvezda je skrivena unutar ljuske prašine i gasa, što bi moglo odgovarati opisu G objekata. A izbačeni gas je možda proizveo objekte nalik X7".

Spajanje dve zvezde je veoma uobičajeno, pogotovo kada su blizu crnih rupa.

"Ovo je veoma neuredan proces: Zvezde kruže jedna oko druge, približe se, spoje, a nova zvezda je sakrivena unutar prašine i gasa. X7 bi mogao da bude prašina i gas izbačeni iz spojene zvezde koja je i dalje tamo negde", dodaje ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    28. februar 2023 | 18:18

    Ameri će da zapuše tu crnu rupu da neugnjetava demokratiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA