Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici otkrili misteriozne "otkucaje srca" na Suncu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koautor studije i astronom  Sij Iu rekao je da je ovo otkriće bilo potpuno neočekivano

  • 0
Sunce, Solarna oluja Foto: Pixabay

Naučnici su otkrili misteriozni signal sa Sunca sličan otkucaju srca kod ljudi koji se ponavlja na svakih deset do 20 sekundi.

Ovi impulsi, poznati kao kvaziperiodične pulsacije, dugo su bili misterija među fizičarima.

Tim sa Tehnološkog institutom u Nju Džersiju saopštio je da bi otkrivanje izvora "otkucaja srca", sunčeve baklje, moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju kako se oslobađaju katastrofalne solarne oluje.

Sunčeva baklja je silovita eksplozija u sunčevoj atmosferi, sa energijom, koja je ekvivalentna milijardama megatona TNT. Eksplozija putuje brzinom oko milion kilometara na čas, a ponekad i brže. Sunčeve baklje imaju uticaj na elektromagnetni prenos u mnogim telekomunikacionim uređajima na Zemlji.

Solarne baklje se dešavaju u sučevoj koroni i hromosferi. Plazma se zagrijava na desetke miliona kelvina i ubrzavaju se elektroni, protoni i teži joni do brzina bliskih brzini svetlosti. Proizvode elektromagnetno zračenje duž elektromagnetskog spektra na svim talasnim duljinama od dugih radio-talasa do najkraćih gama zraka. Većina baklji dešava se oko sunčevih pega, gde je magnetsko polje najjače.

Treba nekoliko sati ili čak dana da se nakupi energija, koja se onda oslobađa u solarnoj baklji. Oslobađanje energije se desi za minutu dve.

Koautor studije i astronom Sij Iu rekao je da je ovo otkriće bilo potpuno neočekivano.

"Ovaj obrazac udara je važan za razumevanje načina na koji se energija oslobađa i raspršuje u Sunčevoj atmosferi tokom ovih neverovatno snažnih eksplozija na Suncu", rekao je on.

Solarni radio talasi su često povezani sa sunčevim bakljama i poznato je da sadrže signale sa ponavljajućim obrascima.

Tim je utvrdio izvor "otkucaja srca" nakon analize mikrotalasnih posmatranja sunčeve baklje 13. jula 2017. godine, koje je snimio radio teleskop sa Tenhološkog Instituta.

Njihova zapažanja pokazala su ponavljajući obrazac signala, koji je vodeći autor Iuankun Kou, uporedio sa otkucajima srca, piše Daily mail.

Tim je identifikovao KPP signal u podnožju sloja električne struje koji se proteže kroz region žarišta erupcije gde se suprotstavljeni približavaju jedni drugima, prekidaju i ponovo spajaju, generišući intenzivnu energiju koja pokreće baklju.

Ovo se zove magnetna rekonekcija i to je prvi put da je KPP pronađen na takvoj lokaciji.

Još zanimljivije, tim je otkrio drugi "otkucaj srca" u baklji.

"Ponavljajući obrasci nisu neuobičajeni za solarne radio eksplozije. Ali zanimljivo je da postoji sekundarni izvor koji nismo očekivali a koji je lociran duž istegnutog strujnog sloja koji pulsira na sličan način kao i glavni KPP izvor. Signali verovatno potiču od kvazi repetitivnih magnetnih rekonekcija na sloju struje baklje. Ovo je prvi put da je detektovan kvaziperiodični radio signal koji se nalazi u regionu ponovnog povezivanja. Ova detekcija može da nam pomocgne da utvrdimo koji je od dva izvora izazvao drugi", objasnio je Kou.

Koristeći jedinstvene mogućnosti mikrotalasnog snimanja EOVSA, tim je u ovom događaju uspeo da izmeri energetski spektar elektrona na dva radio izvora.

Bin Čen, vanredni profesor fizike na Institutu i koautor rada, rekao je da im je EOVSA-ino spektralno snimanje dalo novu prostorno i vremenski razrešenu dijagnostiku netermalnih elektrona baklje.

"Otkrili smo da distribucija visokoenergetskih elektrona u glavnom KPP izvoru varira u fazi sa distribucijom sekundarnog KPP izvora u elektronskom strujnom sloju", objasnio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA