Vreme čitanja: oko 2 min.

Fizičar sa Harvarda želi da dokaže da je ovaj meteorit zapravo vanzemaljska sonda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fragmenti neobičnog meteorita pali su u Tihi okean 2014. Avi Loub smatra da bi oni mogli da budu dokaz da inteligentni vanzemaljci postoje

  • 2
Meteorit Foto: Shutterstock.com

Najveći svetski lovac na vanzemaljce uskoro će se upustiti u svoju najambiciozniju – i potencijalno istorijsku – misiju do sada. Fizičar sa Harvarda Avi Loub organizuje ekspediciju vrednu 1,5 miliona dolara na Papuu Novu Gvineju u potrazi za fragmentima veoma čudnog meteorita koji je pao tik uz obalu pacifičke nacije 2014. godine.

Postoje ubedljivi dokazi da je meteorit širok pola metra, nazvan CNEOS1 2014-01-08, došao izvan našeg solarnog sistema. I da je napravljen od izuzetno tvrdog kamena ili metala - materijala koji je dovoljno čvrst da dokaže da meteorit uopšte nije meteorit. Možda je to vanzemaljska sonda.

Posle godina rada, Loub i njegov tim su, uz veliku pomoć američke vojske, suzili zonu verovatnog udara CNEOS1 2014-01-08 na kvadratni kilometar dna okeana, skoro dva kilometra pod vodom. Ali sami fragmenti su verovatno veličine samo nekoliko milimetara. Biće teži zadatak nego tražiti iglu u plastu sena.

Plan je, rekao je Loub, da se postavi niz prilagođenih sita - neka sa magnetima, druga mnogo veća - i metodično pretražuje morsko dno dve nedelje. Glavni razlog zašto je bilo potrebno osam godina da se organizuje misija je taj što su Loub i njegov tim prvo morali da otkriju gde su fragmenti meteorita pali na Zemlju.

Vredi tražiti fragmente, kaže Loub za Daily Beast. Svi fragmenti koje tim pronađe mogli bi da budu "tehnološki" —to jest, jasno proizvedeni i stoga jaki dokazi o postojanju vanzemaljaca. Ili možda nisu veštački, već su napravljeni od nekog super jakog materijala koji do sada nikada nismo videli. Na primer, redak metal kovan u srcima neutronskih zvezda.

U svakom slučaju, "naučićemo nešto novo", rekao je Loub.

Loub kaže da razume koliko dokaz treba da bude ubedljiv i koliko bi ga moglo biti teško pronaći.

"Izvanredne tvrdnje zahtevaju izvanredne dokaze", rekao je on.

Da li je vanzemaljska sonda i dokaz da postoje inteligentna biće negde u beskrajnom svemiru, ostaje da vidimo. Ako pronađu bilo šta, naravno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. mart 2023 | 08:24

    U NASOJ GALAKSIJI SIGURNO NISMO SAMI A MI SMO DODJOSI NA PLANETI ZEMLJI -DOKAZ SU PIRAMIDE NA MESECU I MARSU!!!!

  • Zoran

    27. mart 2023 | 14:05

    Od toga vanzemaljci prave posuđe za dug put, dobro drži temperaturu i ne rđa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA