Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvorac Terminatora Džejms Kameron kaže da je veštačka inteligencija možda već osvojila svet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa mnogo neverovatnih blokbastera iza sebe, reditelj Džejms Kameron veruje da je veštačka inteligencija možda na putu da događaje slične onima u Terminatoru učini stvarnim

  • 0
James Cameron, Džejms Kameron, Terminator Foto-kolaž: Tanjug/AP, Shutterstock

Posle skoro četrdeset godina od objavljivanja prvog filma o Terminatoru 1984. godine, koji je prikazao misiju veštačke inteligencije da uništi ljudsku rasu, Džejms Kameron misli da smo bliži "ustanku" takve tehnologije nego što se mislilo.

Kao reditelj neobičnih, ali kritično hvaljenih filmova kao što su Vanzemaljci i Avatar, Kameron je pokazao da je veoma kreativan kada razmišlja o budućnosti tehnologije i o tome šta bi ona mogla da znači za svet.

Tokom pojavljivanja u podkastu SmartLess, koji vode glumci Vil Arnet, Džejson Bejtman i Šon Hejz, reditelj je govorio o tome da li je ustanak mašina – poput zapleta Terminatora – moguć, prenosi Wales Online.

Priznajući značajan tehnološki napredak poslednjih decenija, Kameron je priznao da se ne plaši, ali da je "prilično zabrinut zbog potencijala za zloupotrebu veštačke inteligencije".

Objašnjavajući dalje, 68-godišnjak je rekao: "Mislim da AI može biti sjajna stvar, ali takođe može bukvalno doneti smak sveta."

Terminator Foto: Shutterstock

"Da li zaista želimo da se borimo protiv nečeg pametnijeg od nas, što nismo mi u našem svetu? Mislim da ne", dodao je oskarovac.

"Veštačka inteligencija je možda već osvojila svet i njime manipuliše, ali mi jednostavno to ne znamo, jer bi imala potpunu kontrolu nad medijima i svime. Da li imate bolje objašnjenje za ovo apsurdno stanje sveta? Za mene ništa nema boljeg smisla od toga", dodao je.

Razlog za ovu nervozu oko tehnologije mogao bi da bude pojačan sa svakim novim napretkom koji OpenAI napravi sa svojim ChatGPT softverom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA