Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobičan svemirski teleskop šalje fascinantne slike: Evo šta može otkriti o tamnoj materiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teleskop na balonu uhvatio je prve slike sa ivice svemira. To bi moglo pomoći astronomima da otkriju tajne tamne materije

  • 0
SuperBIT teleskop slike Foto: NASA/SUPERBIT

Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) je 16. aprila podignut visoko iznad Zemljine atmosfere NASA-inim balonom veličine fudbalskog terena.

Prve slike snimljene tokom preleta uključuju region Velikog Magelanovog oblaka, satelitske galaksije Mlečnog puta, nazvane maglina Tarantula.

Galaksija je udaljena od Zemlje oko 160.000 svetlosnih godina. Ovaj masivni oblak gasa i prašine širok 931 svetlosnu godinu je oblast intenzivnog formiranja zvezda.

SuperBIT je takođe snimio slike galaksija Antene, NGC 4038 i NGC 4039, udaljenih oko 60 miliona svetlosnih godina prema južnom sazvežđu Korvus.

Vide se kako ove galaksije prolaze kroz sudar i spajanje za koje astronomi sumnjaju da je počelo pre nekoliko stotina miliona godina. Galaksije Antene su stoga najbliži i najmlađi primeri para galaksija u sudaru.

SuperBIT teleskop slike Foto: NASA/SUPERBIT

Glavni cilj SuperBIT-a biće snimanje slika galaksija u spektru vidljive do skoro ultraljubičaste svetlosti. Iako mogućnosti svemirskog teleskopa Habl pokrivaju taj opseg, SuperBIT ima šire vidno polje od svemirskog teleskopa lansiranog 1990. godine.

Kako će SuperBIT istraživati tamnu materiju

SuperBIT koristi prirodni fenomen koji se zove gravitaciono sočivo za mapiranje tamne materije. Prvi ga je predvideo Albert Ajnštajn u svojoj opštoj teoriji relativnosti.

To se dešava zato što objekti ogromne mase, kao što su galaksije, iskrivljuju samo tkivo prostor-vremena. Kada svetlost prolazi duž ove krivine, njena putanja je zakrivljena.

To savijanje svetlosti može povećati objekte, a takođe može mnogo reći dosta astronomima o tom masivnom objektu.

Tamna materija ne stupa u interakciju sa elektromagnetnim zračenjem ili svetlošću kao obična materija koja nas okružuje. To je čini praktično nevidljivom.

Ali zahvaljujući njenoj interakciji sa gravitacijom, astronomi i dalje mogu izvući određene zaključke o njoj.

SuperBIT bi trebalo da pomogne naučnicima da utvrde da li se čestice tamne materije mogu odbijati jedna od druge kada se susedna jata galaksija sudare i možda otkriju koje čestice čine tamnu materiju.

Teleskop i balon pod visokim pritiskom mogu 100 dana da kruže oko Zemlje na visini od oko 34 kilometra.

Prikupljaće naučne podatke i snimaće slike visoke rezolucije. Pogled iz balona sa velike visine pruža jasniji pogled na svetlost koja je putovala milijardama godina iz galaksija u dalekom i ranom univerzumu, neometano zamračujućim efektom atmosfere, prenosi Tportal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA