Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskoro počinje ugrađivanje čipova u mozak: "Neuralinku" odobreno testiranje na ljudima

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dobrovoljno prijavljivanje još nije otvoreno. Uskoro ćemo objaviti više informacija", piše između ostalog u objavi kompanije na Tviteru.

  • 7
Ilon, Elon Mask Foto: Tanjug/AP, Maxim Pavlov / Alamy / Alamy / Profimedia

"Neuralink" je dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lekove da pokrene prve kliničke studije na ljudima. Ono što je vlasnik kompanije Ilon Mask najavio početkom decembra prošle godine, da će moždani čip na ljudima testirati za šest meseci, uskoro će postati stvarnost.

"Uzbuđeni smo što možemo da podelimo informaciju da je FDA odobrila pokretanje prve kliničke studije na ljudima! Ovo je rezultat neverovatnog rada Neuralink tima u bliskoj saradnji sa FDA i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana dozvoliti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima. Dobrovoljno prijavljivanje još nije otvoreno. Uskoro ćemo objaviti više informacija", piše u Tviter objavi Neuralinka.

Tokom prezentacije kompanije "Neuralink" početkom decembra, Mask je obavestio o napretku njihovog bežičnog čipa za mozak. Pored predviđanja kliničkih ispitivanja, Mask je rekao da planira da i sebi ugradi jedan od čipova.

"Želimo da budemo izuzetno oprezni i sigurni da će dobro funkcionisati pre nego što ubacimo uređaj u čoveka", rekao je tada Mask.

Iz "Neuralinka" navode da razvijaju mozak-čip interfejse koji bi mogli da vrate vid osobi, čak i onima koji su rođeni slepi, kao i da povrate "funkcionalnost celog tela", uključujući kretanje i verbalnu komunikaciju za ljude sa presečenom kičmenom moždinom.

(Telegraf.rs)

Video: U "Tesla selu" skoro svi voze električne automobile: Ilon Mask im lično odao priznanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA