Vreme čitanja: oko 2 min.

Sačuvajte svoj digitalni identitet – četiri ključna saveta za bezbednost ličnih podataka u virtuelnom svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U današnje vreme slobodno možemo reći da imamo dva identiteta u dva različita sveta: u realnom i u digitalnom

  • 0
mobilni telefon dopisivanje Foto: Shutterstock

Kada govorimo o digitalnom svetu, podaci za logovanje (lozinke i korisnička imena), finansijski podaci (informacije o bankovnim računima i brojevi kreditnih kartica), ali i osetljive i lične informacije pronalaze mesto u našim uređajima.

Činjenica je da podaci svakoga od nas imaju visoku vrednost, pa zato ne čudi što je krađa online identiteta postala sve učestalija navika sajber napadača. Međutim, za razliku od realnog sveta, korisniku u digitalnom okruženju treba više vremena da shvati da su mu ukradeni lični podaci. Zato je važno da osiguramo bezbednost naših uređaja, jer ćemo tako osigurati i nas same.

Evo nekoliko rešenja koje će vam pomoći da sačuvate vaš online identitet.

Kako da izbegnete hakovanje lozinki?

Da li neka od vaših lozinki sadrži ime vašeg kućnog ljubimca, nekoga iz porodice, važan datum ili glasi „123456“? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan, vi ste savršena meta zlonamernom hakeru.

Ono što je potrebno da biste sačuvali svoje naloge jeste da osmislite jake i jedinstvene šifre sastavljene od mešavine malih, velikih slova i brojeva. Pored toga, trudite se da ih menjate i obnavljate na svakih mesec dana.

mobilni telefon dopisivanje Foto: Shutterstock

Kako da znate da li ste pristupili proverenoj web adresi?

Koliko puta se desilo da ste dobili poruku od nekog brenda da ste dobitnik ogromne novčane nagrade? Velika je verovatnoća da se iza linka te nagrade krije zlonamerni haker koji želi da vas „upeca“ da podelite lične podatke sa njim. Ukoliko, na primer, veb-adresa sajta počinje sa HTTP:// ne treba da ostavite poverljive informacije na toj adresi. Bezbedne adrese sajta uvek počinju sa HTTPS://. Elektronske i SMS poruke vas često mame hitnošću, što bi trebalo odmah da vam izazove sumnju. Najbolje što možete da uradite jeste da ne kliknete na određeni link i spasite sebe potencijalne krađe poverljivih informacija.

Da li znate da je otvoren WI-FI savršena mreža za „pecanje“ vaših podataka?

Koliko vam se puta desilo da vam je potrebno da hitno dobijete internet mrežu, a jedini pristup u tom trenutku jeste otvoren WI-FI? Naravno, svako od nas je makar jednom u životu koristio otvorenu wireless mrežu, ali ono što možda niste znali jeste da tako postajete laka meta zlonamernom hakeru. Zato je savet da uvek koristite proverene i pouzdane mreže sa jakim pristupnim šiframa.

Kako da se dodatno zaštitite?

Znanje je moć i zato treba biti informisan i pratiti dešavanja. Platforma Kutak za bezbedan Net može biti sjajan saputnik u virtuelnom svetu. Upravo tu vas čekaju najnoviji trendovi, kursevi, uputstva i korisni saveti o korišćenju različitih alata za zaštitu na internetu.

Naravno, uvek je dobro i preporučljivo imati softversko rešenje koje štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Kompanija A1 Srbija nedavno je lansirala A1 Net Protect Max, rešenje koje omogućava da budete bezbedni dok surfujete internetom, koristite online bankarstvo ili online kupovinu, a nudi i opcije Roditeljske kontrole, ID zaštite, kao i Trezor koji čuva lozinke i druge bitne lične podatke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA