Vreme čitanja: oko 1 min.

UN upozorava da bi moždani AI čipovi mogli da ugroze našu mentalnu privatnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napredak neurotehnologije podiže etička pitanja o privatnosti misli, upozoravaju iz Ujedinjenih nacija

  • 0
Moždani čip Foto: Shutterstock.com

Ujedinjene nacije upozoravaju na "potencijalno štetne" napretke u oblasti neurotehnologije, upozoravajući da bi implantati i skeniranja mozga mogli da omoguće veštačkoj inteligenciji da naruši privatnost ljudskih misli, prema izveštajima francuske novinske agencije AFP, prenosi Business Insider.

Kako veštačka inteligencija unapređuje polje neurotehnologije, neki pozivaju na oprez. Ova tehnologija ima "dalekosežne i potencijalno štetne" sposobnosti, izjavila je Gabrijela Ramos, pomoćnica generalnog direktora UNESCO-a za socijalne i humanističke nauke.

"Na putu smo ka svetu u kojem će algoritmi omogućiti dešifrovanje mentalnih procesa ljudi i direktnu manipulaciju mehanizmima mozga koji stoje u osnovi njihovih namera, emocija i odluka", rekla je Ramos.

Iako ova tehnologija može doneti revolucionarne promene, ona bi mogla imati i određene troškove, sugerisali su zvaničnici Ujedinjenih nacija. UNESCO je razgovarao sa Hanom Galvin, ženom koja pati od epilepsije i kojoj je ugrađen neurotehnološki uređaj u mozak sa ciljem da detektuje napade i obavesti pacijente kada je potrebno da legnu.

"Neurotehnologija bi mogla pomoći u rešavanju mnogih zdravstvenih problema, ali bi takođe mogla pristupiti i manipulisati ljudskim mozgovima, proizvodeći informacije o našim identitetima, i našim emocijama. To bi moglo ugroziti naša prava na ljudsko dostojanstvo, slobodu misli i privatnost", izjavila je Odri Azulaj, generalna direktorka UNESCO-a, predlažući "zajednički etički okvir na međunarodnom nivou" u junu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA