Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će veštačka inteligencija zaista uništiti čovečanstvo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alarmantna upozorenja stručnjaka ukazuju na moguću opasnost koju veštačka inteligencija predstavlja za opstanak čovečanstva. Da li je vreme za strožije regulative?

  • 4
Roboti veštačka inteligencija čovečanstvo Foto: Shutterstock.com

Veštačka inteligencija sve je prisutnija u našim životima i predmet je brojnih globalnih diskusija. Mnogi stručnjaci iz oblasti tehnologije i nauke upozoravaju na moguće rizike koji bi mogli da ugroze čovečanstvo.

Glavna briga je da li će mašine jednog dana nadmašiti ljudske sposobnosti, postati autonomne i izmaći kontroli. Stručnjak za veštačku inteligenciju, Jošua Bengio, izrazio je zabrinutost rekavši: "Ako mašine steknu sposobnost samoodržanja, bićemo u velikom problemu."

Iako mašine sa sopstvenim ciljevima samoodržanja još uvek ne postoje, strah od takvog razvoja situacije raste. Kako bi se takve mašine ponašale, ostaje spekulacija zasnovana na filozofskim razmišljanjima i naučnoj fantastici.

Filozof Nik Bostrom izneo je koncept "eksplozije inteligencije". On predviđa period kada bi superinteligentne mašine mogle da počnu da dizajniraju sopstvene mašine. Ilustruje ovu ideju kroz priču o veštačkoj inteligenciji zaduženoj za proizvodnju spajalica, koja na kraju "pretvara Zemlju, a zatim veći deo vidljivog svemira u spajalice."

Mada su neki od Bostromovih koncepta odbačeni kao ekstremni, njegova razmišljanja o veštačkoj inteligenciji su ostavila duboki uticaj. Njegove ideje su inspirisale mnoge, uključujući Ilona Maska i profesora Stivena Hokinga.

Slika superinteligentnih mašina koje bi mogle da unište čovečanstvo često se veže za njihovu fizičku manifestaciju. Kiborg iz filma Terminator, kojeg je igrao Arnold Švarceneger, postao je simbol te ideje. Međutim, stručnjaci smatraju da je ovakav scenario malo verovatan.

Grupa "Stop Killer Robots" upozorava na rizik od prepuštanja odluka o životu i smrti mašinama. Međutim, stručnjak za robote Kerstin Dautenhan sa Univerziteta u Vaterluu, u Kanadi, smiruje strahove, tvrdeći da veštačka inteligencija verovatno neće doneti mašinama veće sposobnosti razmišljanja, niti ih potaknuti na destruktivne akcije.

"Roboti nisu zli", rekla je ona, iako je priznala da programeri mogu da ih nateraju da čine zle stvari.

Ipak, ne može se zanemariti potencijalna opasnost da programeri iskoriste mašine za štetne namene. Da li je došlo vreme da se uvedu strože regulative u oblasti veštačke inteligencije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eeeeee, cime se vi bavite ???

    18. jul 2023 | 16:18

    Naravno da hoce !

  • Sta reci

    19. jul 2023 | 08:08

    Bolesni umovi rade na tome.

  • Nikola Kovačević

    18. jul 2023 | 23:38

    ne...tu " privilegiju " će imati čovečanstvo....i oni koji usmeravaju inteligenciju...i naravnoo autodestruktivna istorija čovečanstva kao putokaz i smernica strasti .. Na žalost taj deo inteligencije (strast) nije moguće pokazati nikakvim algoritmima ,to je Božiji dar i to mora sama da ostvari ili dobije direktno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA