Vreme čitanja: oko 1 min.

Studenti hakovali Tesla automobil i otključali nadogradnje koje se inače plaćaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otklanjanje ovog hardverskog propusta nije jednostavno. Istraživači navode da bi Tesla morala da zameni kompletan hardver kako bi rešila ovaj problem

  • 0
Tesla X automobil Printskrin: Youtube/MilesPerHr

Grupa istraživača je otkrila metodu za hakovanje hardvera infotainment sistema u Tesla vozilima. Ovo otkriće omogućava im da dobiju nadogradnje koje se inače plaćaju - kao što su grejana zadnja sedišta - bez ikakve naplate.

Ovaj postupak je u suštini omogućio istraživačima da "oslobode" automobil. U teoriji, to bi vlasnicima moglo omogućiti aktivaciju sistema za autonomnu vožnju i navigaciju u regionima gde inače nije dostupan. Istraživači su, međutim, priznali da ove mogućnosti još nisu testirali.

Njihova otkrića biće prezentovana na konferenciji o sajber bezbednosti "Black Hat" u Las Vegasu sledeće nedelje.

Kristijan Verling, jedan od studenata Tehničkog univerziteta u Berlinu koji su sproveli istraživanje, ističe da njihov napad zahteva fizički pristup automobilu.

Verling objašnjava da su koristili tehniku poznatu kao "voltage glitching" kako bi hakovali Tesla infotainment sistem. Ova tehnika uključuje manipulaciju sa napajanjem AMD procesora koji pokreće sistem, prenosi TechCrunch.

Istraživači su, koristeći ovu tehniku, uspeli da izvuku enkripcioni ključ koji se koristi za autentifikaciju automobila sa Tesla mrežom. Iako bi ovo moglo omogućiti niz drugih napada, istraživači još uvek istražuju ove mogućnosti.

Takođe su bili u stanju da izvuku lične informacije iz automobila, kao što su kontakti, skorašnji sastanci u kalendaru, istorija poziva, posete određenim lokacijama, Wi-Fi lozinke i druge stvari.

Otklanjanje ovog hardverskog propusta nije jednostavno. Istraživači navode da bi Tesla morala da zameni kompletan hardver kako bi rešila ovaj problem.

Kompanija Tesla još uvek nije komentarisala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA