≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uspešno okončan prvi svemirski let sa turistima koji je lansirao Virdžin Galaktik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letelica je dostigla visinu od 88 kilometar, dok američka vojska smatra da je 80 kilometara granica na kojoj svemir počinje

  • 4
Virdžin Galaktik Svemir Turisti Let Jon GudvinVirgin Galactic Jon Goodwin Foto: Tanjug/AP

Svemirska letelica ''Juniti'' na kojoj je bilo troje turista i troje članova posade kompanije "Virdžin Galaktik" uspešno se vratila na Zemlju, nakon što je stigla do ivice svemira.

Džinovski nosač aviona poleteo je sa konvencionalne piste u Novom Meksiku i nakon faze uspona lansirao je letelicu na raketni pogon nalik velikom privatnom avionu.

Zatim je uključio motor i ubrzao vertikalno sve dok nije prešao visinu od 80 kilometara, što američka vojska smatra granicom na kojoj svemir počinje. Letelica je dostigla visinu od 88 kilometar, rekao je komentator videa uživo.

Brod je ubrzo počeo da se lebdi, a zatim je sleteo na istu pistu.

Kako prenosi "Gardijan", turisti su posmatrali zakrivljenost planete i osetili odsustvo Zemljine gravitacije, odnosno bestežinsko stanje, nakon čega su se vratili na Zemlju.

U letelici ''Juniti'' bile su Kejša Šahag i njena ćerka Anastasija Majers iz Aberdina, koje su mesto svemirsko putovanje osvojile u nagradnoj igri, kao i bivši olimpijac Džon Gudvin iz Njukasla, koji je bio prvi kupac karte za svemirsko putovanje još pre 18 godina, koja je tada koštala 250.000 dolara.

Iako ima 80 godina, on nije najstariji putnik. Ta titula pripada Vilijamu Šatneru, devedesetogodišnjem.

Gudvin je tako postao prvi olimpijac i druga osoba sa Parkinsonovom bolešću koja je posetila svemir.

Oko 800 kupaca kupilo je kartu za putovanje u svemir po ceni koja je u početku bila od 200.000 do 250.000 dolara, da bi kasnije porasla na 450.000.

(Telegraf.rs)

Video: Virgin Galactic VSS Enterprise prvi komercijalni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA