≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je hakerska ekipa "otela" satelit iz kongresnog centra u Las Vegasu i osvojila 50.000 dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva svemirska "Capture the Flag" igra okupila je najbolje hakerske timove na konferenciji DEF CON u Las Vegasu

  • 0
Hakovanje, satelit Foto: Shutterstock.com

U prepunoj sali Kongresnog centra Caesars Forum, na ovogodišnjoj DEF CON konferenciji za hakere, pet timova iz celog sveta nestrpljivo je čekalo da sazna koji tim će biti proglašen pobednikom prvog takmičenja u "hvatanju zastave" u svemiru.

Timovi su imali zadatak da preuzmu kontrolu nad malim satelitom pod nazivom Moonlighter. Jedan od izazova nazvan "Božić u avgustu" zahtevao je da takmičari izmene orbitu Moonlightera tako da se približi Severnom polu. Kako promeniti putanju satelita koji nema potisnike? Timovi su uspeli da "prevare" GPS prijemnik satelita posebnom skriptom, čime su uspeli da promene njegovu putanju.

Dodatno, takmičari su bili izazvani da hakuju kameru satelita i naprave fotografiju iz svemira. Ovaj izazov, nazvan "Iron Bank", uključivao je kriptografski problem, i uspešno ga je rešio samo tim mHACKeroni.

Pobednički tim, mHACKeroni, sastavljen od 60 članova iz Italije, većinom iz akademskog sveta, osvojio je prvo mesto i nagradu od 50.000 dolara. Drugoplasirani tim, pod nazivom Poland Can Into Space, osvojio je 30.000 dolara, dok je trećeplasirani tim, pod imenom jmp fs: [rcx], osvojio 20.000 dolara.

Ovo takmičenje, koje je organizovano u saradnji sa Američkim ratnim vazduhoplovstvom, Svemirskom komandom, Korporacijom za svemirske sisteme i Cromulence-om, pokrenuto je sa ciljem da ukaže na stvarne pretnje sajber-bezbednosti svemirskih sistema, prenosi Cyberscoop.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA