• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najjeziviji video koji ćete videti ove godine: AI avatari na TikToku gotovo savršeno oponašaju ljude

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Synthesia i D-ID nude revolucionarne alate za pravljenje AI avatara koji su toliko uverljivi da podižu ozbiljna etička i tehnička pitanja

  • 0

Poslednjih meseci društvene mreže su preplavljene novim trendom koji se brzo širi. Reč je o AI avatarima koje je gotovo nemoguće razlikovati od pravih ljudi. Posebno je ovo primetno na TikToku, gde korisnici koriste AI tehnologiju kompanija kao što su Synthesia i D-ID da bi kreirali avatare koji prezentuju, zabavljaju i, često informišu publiku.

D-ID je prvi privukao pažnju svojim Liveportrait alatom, koji korisnicima omogućava da kreiraju video snimke za TikTok, Reels, pa čak i celokupne epizode za YouTube, koje su vođene AI avatarima. Oni mogu da unesu sopstveni tekst i izaberu između preko 120 glasova i 125 avatara koji će ispričati njihove priče. Opcija dodavanja B-roll materijala, kao što su infografike, je takođe dostupna.

U poređenju sa tim, Synthesia nudi manje fluidne i pomalo čudne video snimke, ali sa mnogo više alatki za prilagodjavanje i uređivanje. Takođe, omogućava korisnicima da zamene pozadinske medije, iseckaju video i dodaju funkcije kao što su zamućenje i pozadinska muzika, što značajno olakšava proces kreiranja video sadržaja.

Glavna razlika između ove dve platforme leži u tome što D-ID-ov Liveportrait korisnicima omogućava da ožive bilo koji avatar koji odaberu. To uključuje čak i pretke zahvaljujući partnerstvu sa platformom za pretragu porodičnog stabla My Heritage, ili avatare koje su sami napravili na platformama kao što su Midjourney ili Dall-E. Mogu napraviti i sami sebe.

Ove alatke potencijalno transformišu način na koji kreatori i biznisi prave sadržaj, teoretski eliminišući potrebu za dugotrajnim snimanjem i snimanjem zvuka. Umesto toga, korisnici mogu jednostavno da upotrebe postojeće fotografije sebe sa snimkom svog glasa ili glasom generisanim putem AI.

Jedan od najpopularnijih AI kanala na TikToku ima preko 700.000 pratilaca i gotovo je nemoguće primetiti da se ne radi o pravoj osobi.

@ai.explains.ai iPhone 15’s new AI features you will LOVE about📱🤖❤️ #iphone #apple #review #ai #promax #features #iphone15 ♬ Memory Reboot - VØJ & Narvent

Međutim, dok ove tehnologije donose očigledne prednosti, podižu se i ozbiljna etička pitanja. Ukoliko su AI avatari toliko realni da je gotovo nemoguće razlikovati ih od pravih ljudi, koja su onda pravila igre? Osim toga, pitanje je koliko će ovaj trend uticati na medijsku pismenost i kako će se društvo prilagoditi na izazove koje ova tehnologija donosi.

Kada se sve uzme u obzir, teško je ignorisati revolucionarni potencijal, ali i etičke dileme koje ovaj trend nosi sa sobom. Ostaje da se vidi kako će se razvijati i kakav će uticaj imati na TikTok zajednicu, ali i na digitalni prostor uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA