Vreme čitanja: oko 1 min.

Telefoni bez potrebe za punjenjem? Kineska kompanija radi na nuklearnoj bateriji koja traje 50 godina

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno, ove nuklearne baterije su u fazi testiranja, a kompanija Betavolt Technology radi na njihovoj daljoj optimizaciji za masovnu proizvodnju

  • 3
Nuklearna baterija mobilni Foto: Shutterstock.com

Kineska kompanija Betavolt Technology najavila je razvoj nuklearne baterije za pametne telefone koja obećava revolucionarno trajanje od 50 godina. Ovaj razvoj, koji bi mogao značiti kraj čestog punjenja uređaja, temelji se na tehnologiji sličnoj onoj koja se koristi u svemirskim letelicama i medicinskim pejsmejkerima.

Betavolt Technology uspela je da integriše nuklearni izotop 63 u izuzetno malom modulu, nazvanom BV100, koji ima kapacitet da proizvede 100 mikrovata električne energije. Ova baterija, dimenzija 15 x 15 x 5mm i sa naponom od 3V, može se spojiti u serije za uređaje koji zahtevaju veću potrošnju energije, piše The Independent.

Suprotno verovanju, jedna od ključnih prednosti ove tehnologije je bezbednost. Betavolt je razvio bateriju koristeći dijamantski poluprovodnički sloj i raspadajući nikl izotop, čime se izbegava korišćenje plutonijuma, koji nosi veći rizik. Kompanija tvrdi da njihova baterija ne ispušta radijaciju i ne sadrži toksične elemente, što je čini bezbednom za upotrebu u potrošačkoj elektronici. Baterija je takođe dizajnirana da radi u ekstremnim temperaturama, što dodatno potvrđuje njenu pouzdanost.

Trenutno, ove nuklearne baterije su u fazi testiranja, a kompanija Betavolt Technology radi na njihovoj daljoj optimizaciji za masovnu proizvodnju. Još uvek nema zvanične potvrde o datumu kada će ove baterije biti dostupne na tržištu, ali inovacija otvara vrata za potencijalne promene u načinu na koji koristimo i punimo naše pametne telefone u budućnosti.

Ova tehnologija, ukoliko bude uspešno implementirana, mogla bi značajno uticati na industriju pametnih telefona, omogućavajući korisnicima da imaju uređaje sa dugotrajnijom baterijom, što bi smanjilo potrebu za čestim zamjenama uređaja i doprinelo održivosti i ekološkoj svesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    15. januar 2024 | 12:45

    Bajno! Jos nam trebaju nuklearne baterije i to po 3,4 u kuci ... mozda takve baterije u satove i za tv i komp i lap top ... sto da ne ... lakse cemo da se istrebimo.

  • Zoki

    16. januar 2024 | 02:41

    Ðabe da traju i 100 godina kada ažuriranja ubiju telefon posle par godina. Do sada ni jednom nisam menjao telefon zbog baterije.

  • Mlj1228

    15. januar 2024 | 17:21

    Što se tiče baterija koje će nas ozračivati, to je sitnica u odnosu na stvari koje nas već odavno okružuju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA