Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte kako Tesla Optimus slaže majicu: Budućnost ili skupocena igračka?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je Tesla demonstrirala impresivne tehnološke sposobnosti svog robota, većina ovih aktivnosti je unapred programirana

  • 0
Tesla Optimus humanoidni robot Foto: Shutterstock.com

Ilon Mask je nedavno predstavio novu sposobnost svog humanoidnog robota Optimusa, proizvedenog u Tesli. Robot je snimljen kako slaže majicu na stolu u razvojnom centru kompanije.

Na prvi pogled, Optimus deluje veoma kompetentno u obavljanju ovog zadatka. Međutim, Mask je ubrzo nakon objavljivanja videa dodao informacije koje umanjuju početni entuzijazam.

Mask je naglasio da iako robot može slagati majice, čini to sporije od čoveka. Takođe, važno je napomenuti da Optimus nije delovao autonomno, što je krajnji cilj. Robot je u ovom slučaju bio više poput skupocene marionete, odnosno modernog ekvivalenta primitivnih automatona, koji izvodi unapred programirane pokrete kako bi obavio zadatak. Mask je izrazio uverenje da će robot jednog dana moći da obavlja ovakve zadatke potpuno samostalno, bez veštačkih ograničenja kao što su fiksna visina stola i pojedinačni odevni predmet u pažljivo postavljenom korpu.

Iako je Tesla demonstrirala impresivne tehnološke sposobnosti svog robota, većina ovih aktivnosti je veoma skriptovana i unapred programirana. One više pokazuju impresivnu funkcionalnost robota, njegovih zglobova, servo-motora i udova, nego njegovu veštačku inteligenciju. Maskovo priznanje, kada se malo bolje razmotri, zapravo znači da će "sve teške stvari doći kasnije".

Ne treba umanjiti teškoću stvaranja humanoidne mašine koja može manipulisati mekim materijalima poput odeće na način koji podseća na ljudsku interakciju sa tim objektima; to je zaista impresivan rad na animatronici. Međutim, sugestija da je robot blizu toga da postane potpuno funkcionalni domaći sluga, sa svim sposobnostima sa kojima bi mogao da zameni ljude, bila bi kao da se prikaže video drvene lutke uz dodatak "naravno, ovo će uskoro biti pravi dečak".

Mask je poznat po tvrdnjama da će se određene stvari desiti u vremenskom okviru koji nema mnogo smisla. Njegova predviđanja da će se to dogoditi "u roku od tri do pet godina", iznesena prilikom prvog predstavljanja prototipa robota prošle godine (ne računajući godinu dana ranije kada je to bio samo čovek u kostimu), deluju smešno uzevši u obzir trenutno stanje robota i opšte stanje robotike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA