Vreme čitanja: oko 1 min.

Ilon Mask objavio da je ugrađen prvi čip u ljudski mozak: "Oporavlja se dobro"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati koje je Mask naveo u objavi upućuju na to da je uređaj sposoban da detektuje "spike" aktivnost neurona, što je ključni element u interpretaciji moždane aktivnosti

  • 21
Elon Musk Ilon Mask Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Ilon Mask je putem društvene mreže X saopštio da je kompanija Neuralink, poznata po razvoju neurotehnoloških uređaja, izvršila prvu implantaciju svog uređaja u ljudski mozak.

Pacijent na kome je izvedena operacija oporavlja se i pokazuje pozitivne rezultate u detekciji neuronskih impulsa.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u oblasti neurotehnologije i potencijalno otvara nove puteve za tretmane unutar neurološke medicine. Neuralinkov uređaj je dizajniran da čita i prenosi neuronske signale, što bi moglo omogućiti bolju komunikaciju između mozga i elektronskih uređaja, uključujući i potencijalne aplikacije u medicinske svrhe.

Rezultati koje je Mask naveo u objavi upućuju na to da je uređaj sposoban da detektuje "spike" aktivnost neurona, što je ključni element u interpretaciji moždane aktivnosti.

Očekuje se da će dalja istraživanja i testiranja pružiti više informacija o efikasnosti i sigurnosti upotrebe Neuralinkovog implantata.

Ovaj događaj izaziva pažnju kako stručne, tako i šire javnosti, otvarajući razgovor o budućnosti neurotehnologije i njenom uticaju na društvo.

(Telegraf.rs)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    30. januar 2024 | 07:44

    Gospodi pomiluj... Pomozi Boze i spasi od ovih satanskih zverinjaka i zigova... Amin

  • neso

    30. januar 2024 | 06:40

    Sve nadjose samo lek za karcinom nikako

  • Lora

    30. januar 2024 | 05:03

    Sto nije ugradio sebi i svim tim idiotima, koji vode svet. Tretiraju ljude kao zivotinje, vrseci eksperimente na nama i ubijaju ci nas svakojakim vakcinama. Javno je receno da ljudska populacija mora da se drasticno smanji. Kako?! E to ce se uskoro saznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA