Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li nam stižu leteći automobili? Pričali smo sa kompanijom koja razvija jedan, ovo je njihova ideja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razgovor portala Telegraf.rs sa Konstantinom Kislijem, glavnim tehnološkim direktorom kompanije, pružio je nešto dublji uvid u viziju i tehnološki napredak koji stoji iza ovog ambicioznog projekta

  • 0

Na Mobile World Congress (MWC) 2024, koji je održan u Barseloni, kompanija Alef Aeronautics predstavila je svoj prototip letećeg automobila, nagoveštavajući potencijalno revolucionarno sredstvo prevoza koje kombinuje tradicionalnu vožnju na putevima sa sposobnošću vertikalnog poletanja i sletanja. Razgovor portala Telegraf.rs sa Konstantinom Kislijem, glavnim tehnološkim direktorom kompanije, pružio je nešto dublji uvid u viziju i tehnološki napredak koji stoji iza ovog ambicioznog projekta​​​​.

Alef Aeronautics teži rešenju problema saobraćajnih gužvi kroz korišćenje vazdušnog prostora, čime se otvaraju nove mogućnosti za brzo i efikasno putovanje. Ova vizija predviđa značajne promene u urbanom planiranju, saobraćajnoj infrastrukturi i načinu na koji ljudi razmišljaju o prevozu​​.

Kako bi rešili problem gužvi, razvili su leteći automobil Model A, koji je sposoban za vožnju po putevima i vertikalno poletanje i sletanje, zahvaljujući inovativnom dizajnu sa osam propelera. Ovo vozilo prelazi iz režima vožnje u režim letenja rotacijom cele strukture, tako da se bočne strane pretvaraju u gornja i donja krila, dok se sedište vozača automatski prilagođava novoj orijentaciji. Ovaj proces omogućava vozilu da se efikasno kreće kako na tlu, tako i u vazduhu, nudeći korisnicima jedinstvenu fleksibilnost u prevazilaženju prepreka poput saobraćajnih gužvi i infrastrukturnih ograničenja​​.

Jedan od ključnih trenutaka u razvoju letećeg automobila Alef Aeronautics bio je kada je kompanija prošle godine dobila dozvolu od Federalne avijacijske administracije (FAA) za probna letenja. Ovo predstavlja značajan prekretnicu, ne samo za Alef Aeronautics, već i za celu industriju letećih vozila, jer je prvi put da je vozilo ove vrste dobilo takvu vrstu odobrenja od američke vlade. To svakako otvara put za buduće regulative i komercijalnu upotrebu letećih automobila​​​​.

Sa početnom cenom od oko 300.000 dolara, leteći automobil Alef Aeronautics cilja na postizanje cenovne pristupačnosti kroz masovnu proizvodnju.

Više o letećem automobilu pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA