Vreme čitanja: oko 2 min.

Robota postavili pored novinarke, on krenuo neprimereno da je pipa za zadnjicu: Snimak kruži svetom

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Robot  Mohammad opisan je kao ,,najnovije čudo u robotici", a razvila ga je robotička firma QSS koristeći saudijsku veštačku inteligenciju

  • 7
Robot Saudijska Arabija Printskrin: X

Snimak incidenta na predstavljanju AI robota na izložbi DeepFest u Rijadu obišao je svet. Tokom izložbe, reporterka Ravia Kassem je viđena kako govori ispred AI robota, zvanog Mohammad, kada se učinilo da je robot pružio ruku i pokušao neprimereno da je dodirne. Gospođa Kassem se odmah okrenula sa podignutom rukom, kao da ga opominje, nastavljajući da da radi svoj posao. Ovaj potez bio je dovoljan da se na internetu podigne lavina komentara, i još jednom preispita etika široke primene veštačke inteligencije.

Robot  Mohammad opisan je kao ,,najnovije čudo u robotici", a razvila ga je robotička firma QSS koristeći saudijsku veštačku inteligenciju.

Obučen u tradicionalnu odeću, uključujući crvenu kefiju, Mohammad se predstavio gomili na arapskom. Međutim, nakon neprikladne interakcije, snimak je brzo postao viralan iz svih pogrešnih razloga, pri čemu su neki doveli u pitanje kodiranje, a jedan X korisnik je označio robota kao 'perverznjaka".

Kompanija je potvrdila za Metro.co.uk da je Mohammad "potpuno autonoman" i da je radio "nezavisno bez direktne ljudske kontrole".

Neki su tvrdili da je robot možda pokušavao da ohrabri gospođu Kasem da istupi napred, bez ikakve neprimerene namere. Mohammad je delimično dizajniran da obavlja zadatke u opasnim uslovima, poboljšavajući bezbednost i smanjujući rizik za ljude, dodaje Metro.

"Njegova kreacija je svedočanstvo nepokolebljive posvećenosti Saudijske Arabije tehnološkom napretku i genijalnosti", piše u postu na veb stranici DeepFest.

Međutim, incident naglašava neistraženu teritoriju na koju čovečanstvo ulazi kada je u pitanju integracija robota u svakodnevni život.

QSS Je rekao da veoma ozbiljno shvata bezbednost i dobrobit svih učesnika na svojim događajima i da je osoblje „proaktivno obavestilo sve učesnike, uključujući i novinare, da drže bezbednu udaljenost od robota tokom njegove demonstracije“.

"Već smo izvršili temeljnu reviziju snimka i okolnosti incidenta i nije bilo odstupanja od očekivanog ponašanja Mohammada, ali ćemo preduzeti dodatne mere da sprečimo bilo koga da se približi robotu u njegovim zonama kretanja", dodali su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA