Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina vidi razvoj humanoidnih robota kao "remetilačku inovaciju" koja će podstaći ekonomski rast

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina namerava da pretvori sektor humanoidnih robota u "važan novi motor ekonomskog rasta" do 2027. godine

  • 1

Novi centar za robotiku u Pekingu, koji je nedavno otvoren kao rezultat saradnje između privatnih i državnih preduzeća u oblasti proizvodnje robota, uključujući Xiaomi, UBTech i Jingcheng Machinery Electric, kao i Institut za automatiku Kineske akademije nauka, najavio je razvoj prototipa opšte namene humanoidnog robota.

Ovaj potez se smatra "važnim simbolom" tehnološke inovacije i proizvodnje visoke tehnologije, posebno u trenucima kada se Kina suočava sa tehnološkim ratom sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše SCMP.

Centar za inovacije humanoidnih robota u Pekingu okupio je vodeće stručnjake i osoblje za istraživanje i razvoj iz industrije robotike s ciljem stvaranja zajedničke tehnološke platforme, javne uslužne platforme i regulatornih standarda za industriju humanoidnih robota. Iz Centra su izjavili za Beijing Youth Daily da je "san svake kompanije za humanoidne robote da uvede humanoidne robote u hiljade domaćinstava".

U svetlu demografskih izazova, uključujući brzo starenje populacije i smanjenje radne snage, Kina nastoji da unapredi svoje pokretače rasta novim tehnološki vođenim "proizvodnim snagama". U tom kontekstu, fokus na humanoidne robote, tehnološko sjedinjenje veštačke inteligencije, proizvodnje visoke tehnologije i novih materijala, će verovatno pomoći Kini da napreduje u samoodrživosti i inovacijama domaće proizvodnje, dok se konkurencija sa SAD u ključnim tehnološkim oblastima intenzivira.

Iako neki američki giganti poput Tesle i OpenAI projekta Figure rade na humanoidnim robotima, kineska preduzeća poput Fourier Intelligence, UBTech Robotics i Xiaomi takođe ulaze u brzo rastuću industriju. Međutim, istraživački izveštaji ukazuju na to da su domaći lanci snabdevanja za ključne komponente humanoidnih robota još uvek ograničenje, dok strani proizvođači dominiraju globalnim tržištem.

Kina namerava da pretvori sektor humanoidnih robota u "važan novi motor ekonomskog rasta" do 2027. godine, sa ciljem formiranja sigurnog i pouzdanog sistema industrijskog lanca snabdevanja, izgradnje industrijske ekologije sa međunarodnom konkurentnošću, i dostizanja sveobuhvatne snage na svetskom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    22. mart 2024 | 12:46

    Robiti ce nam pomoci u poslu i imacemo manje posla i vise vremena za porodicu. Jel da?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA