Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia napravila digitalnog blizanca Zemlje, evo za šta će ga koristiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia navodi da će novi modeli biti korišćeni od strane vlada i organizacija širom sveta

  • 0
Nvidia, Earth-2 Foto: Nvidia

Nvidia je najavila lansiranje nove platforme za digitalne dvojnike u oblaku, koja obećava da će unaprediti preciznost vremenskih prognoza širom sveta. Ova inovacija, predstavljena na Nvidia GTC 2024 konferenciji, mogla bi značajno da doprinese borbi protiv klimatskih promena, smanjujući godišnje gubitke koji se meru u milijardama dolara zbog ekstremnih vremenskih uslova.

U pitanju je Earth-2 API-je, alat koji će meteorolozima i stručnjacima za vreme omogućiti da kreiraju bogatije i detaljnije simulacije. Ovo novo rešenje cilja na smanjenje ekonomskih gubitaka koji su rezultat klimatskih promena, procenjenih na oko 140 milijardi dolara godišnje, omogućavajući rad na dosad neviđenom nivou.

Džensen Huang, osnivač i izvršni direktor Nvidije, istakao je sve češće klimatske katastrofe kao novu normu, uključujući suše, uragane i poplave, koje se sve češće pojavljuju u vestima.

"Earth-2 cloud API-ji teže da nam pomognu da se bolje pripremimo i inspirišu nas da delujemo u cilju umanjivanja ekstremnih vremenskih uslova," rekao je Huang.

Nvidia navodi da će novi modeli biti korišćeni od strane vlada i organizacija širom sveta, uključujući Centralnu meteorološku upravu Tajvana, koja planira da ih iskoristi za bolje predviđanje dolaska tajfuna, omogućavajući bržu evakuaciju građana.

Earth-2 cloud API-ji će funkcionisati na Nvidia DGX Cloud platformi, čineći ih dostupnim različitim korisnicima za kreiranje simulacija visoke rezolucije. Oni koriste novi Nvidia generativni AI model nazvan CorrDiff, koji omogućava generisanje slika 12,5 puta veće rezolucije od trenutnih numeričkih modela, 1.000 puta brže i 3.000 puta energetski efikasnije od prethodnih modela. Ovim se omogućava spajanje višestrukih izvora informacija radi kreiranja preciznijih i fokusiranijih prognoza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA