Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate šta znači "Wi-Fi"? Nije ono što mislite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularni termin "Wi-Fi" ne potiče od "wireless fidelity" kako mnogi misle, već od jednostavne igre reči koja je zauvek promenila način na koji razmišljamo o bežičnom internetu

  • 0
Wifi, Wi-Fi Foto: Shutterstock.com

Većina nas svakodnevno koristi Wi-Fi, ne razmišljajući previše o poreklu ovog termina. Međutim, malo ko zna pravu priču iza naziva koji je postao sinonim za bežični internet. Dugo se verovalo da "Wi-Fi" predstavlja skraćenicu za "wireless fidelity", ali istina je da ovaj termin, zapravo, nije skraćenica niti akronim. Poreklo naziva Wi-Fi leži u igri reči inspirisanoj terminom "Hi-Fi", poznatim u svetu audio opreme kao skraćenica za "high fidelity", odnosno visoka verodostojnost zvuka.

Interbrand, marketinška kompanija odgovorna za ovaj izraz, lansirala je termin Wi-Fi 1999. godine, želeći da stvori lako zapamtljivo ime koje bi potrošačima na intuitivan način približilo koncept bežičnog interneta. U potrazi za univerzalnim nazivom koji bi bio prepoznatljiv u različitim okruženjima - od domova do kafića i javnog prevoza, kompanija je izabrala Wi-Fi, igrajući se već dobro poznatim pojmom Hi-Fi.

Zanimljivo, priča o poreklu termina Wi-Fi ponovo je postala aktuelna zahvaljujući video snimku objavljenom na TikToku, gde se redovno dele različite zanimljive činjenice. Iako se kroz godine mnogo puta pričalo o pravom značenju i poreklu ovog naziva, mnogi su i dalje u zabludi verujući u njegovu navodnu vezu sa "wireless fidelity", piše Benchmark.rs.

@___thatsprettycool What does Wi-Fi stand for? 🤔 #wifi #technology #facts #interesting #fyl ♬ original sound - That’s Pretty Cool

Termin Wi-Fi, sam po sebi, ne znači ništa konkretno, ali je njegovo brendiranje bilo izuzetno uspešno u prenošenju revolucionarne ideje o internetu bez kablova, koji je bio velika novina za potrošače krajem devedesetih godina. Ime Wi-Fi je postalo globalno prepoznatljiv sinonim za bežični internet, uspešno se integrišući u različite jezike i kulture širom sveta.

Tehnički termin za Wi-Fi bio je IEEE 802.11, ali je očigledno bio previše kompleksan za širu upotrebu. Potreba za jednostavnim i zapamtljivim imenom dovela je do rođenja termina Wi-Fi, čime je markirana nova era u svetu interneta. Danas, teško je zamisliti svakodnevni život bez bežičnog interneta, a Wi-Fi je postao neizostavan deo te priče.

Proučavajući istoriju termina Wi-Fi, ne samo da dobijamo uvid u zanimljivu anegdotu iz sveta tehnologije, već se i podsećamo na moć brendiranja i njegov uticaj na naše percepcije i svakodnevne navike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA