Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li Apple razvija "kućne" robote?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su projekti u vezi sa robotikom još uvek u ranoj fazi razvoja, izveštaji sugerišu da je Apple već počeo sa radom na mobilnom robotu koji bi mogao da prati korisnike po kući

  • 0
Robot opremljen veštačkom inteligencijom za igranje društvenih igara Foto: Sense Time / Ferrari / Profimedia

Prema informacijama koje je objavio Mark Gurman za Bloomberg, jedno od područja koje Apple istražuje jesu lični roboti, u okviru nastojanja da se identifikuju novi izvori prihoda i održi dominantna pozicija na tržištu.

Iako su projekti u vezi sa robotikom još uvek u ranoj fazi razvoja, izveštaji sugerišu da je Apple već počeo sa radom na mobilnom robotu koji bi mogao da prati korisnike po kući.

Jedan od glavnih izazova na koje se kompanija fokusira jeste razvoj algoritama za navigaciju koji bi omogućili robotima da se samostalno kreću. Za razvoj ovih uređaja zadužena je Apple-ova grupa za kućne uređaje, a projektu se priključio i barem jedan inženjer koji je ranije radio na napuštenom projektu električnog vozila.

Međutim, unutar kompanije postoje dileme u vezi sa tržišnim potencijalom i prihvatanjem robota od strane korisnika. Postavlja se pitanje da li će ljudi biti voljni da izdvoje "visoku cenu" za ovakve proizvode. Iako je potencijalna prodajna cena robota još uvek nepoznata, poređenja radi, prethodno je izveštavano da bi Appleov električni automobil mogao koštati oko 100.000 dolara.

Nakon odustajanja od električnog vozila, Apple sada svoju pažnju usmerava na Vision Pro i nove proizvode za dom, uključujući i uređaj za kućnu upotrebu sa ekranom koji podseća na iPad. Ipak, nije isključeno da Apple odustane i od ovih projekata ukoliko proceni da postoje drugi proizvodi koji bi mogli doneti veće prihode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA