Vreme čitanja: oko 1 min.

Više nećete morati da brinete o bateriji: Novi način punjenja obećava duplo duži vek trajanja

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući ovom pristupu, moguće je udvostručiti vek trajanja komercijalno dostupnih litijum-jonskih baterija, uz zadržavanje do 80% njihovog kapaciteta

  • 0
Litijumske baterije Foto: Shutterstock/asharkyu

Naučnici iz Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) i Univerziteta Humboldt u Berlinu razvili su novi protokol punjenja koji bi mogao značajno da produži vek trajanja litijum-jonskih baterija, koje su ključne za napajanje električnih vozila i elektronskih uređaja. Ovaj pristup, zasnovan na pulsirajućem strujnom punjenju, pokazuje obećavajuće rezultate u očuvanju kapaciteta baterije čak i nakon stotina ciklusa punjenja i pražnjenja.

Tradicionalna metoda punjenja, koja koristi konstantnu struju, dovodi do zadebljanja međufaznog sloja čvrstog elektrolita (SEI) na anodi, što prouzrokuje veće pucanje strukture elektroda od grafita i NMC532. Ovo rezultira znatnim gubitkom kapaciteta baterije.

Nasuprot tome, eksperimentalni protokol punjenja pulsirajućom strujom doveo je do tanjeg SEI sloja i manje strukturnih promena na elektrodama. Analize su izvedene koristeći sinhrotron BESSY II i PETRA III, gde je utvrđeno da pulsirajuća struja omogućava homogeniju distribuciju litijum-jona u grafitu, smanjujući mehanički stres i pucanje čestica.

Potencijalna primena i prednosti

Zahvaljujući ovom pristupu, moguće je udvostručiti vek trajanja komercijalno dostupnih litijum-jonskih baterija, uz zadržavanje do 80% njihovog kapaciteta. Dr. Džulija Koval, profesor na TU Berlinu i koautor studije, ističe da pulsirajuće punjenje može značajno poboljšati stabilnost materijala elektroda i interfejsa, čime se znatno produžava vek trajanja baterija.

Ovo otkriće ne samo da predstavlja značajan napredak u tehnologiji litijum-jonskih baterija, već nudi i praktične implikacije za produžetak veka trajanja baterija u širokom spektru tehnoloških aplikacija, što bi moglo imati dalekosežne posledice na tržištu električnih vozila i potrošačke elektronike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA