Vreme čitanja: oko 1 min.

Los Anđeles koristi veštačku inteligenciju da predvidi ko bi mogao da postane beskućnik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Model predviđa ko bi mogao postati beskućnik na osnovu dugoročnih podataka

  • 0
Los Anđeles, beskućnici Foto: Philip Pilosian / Shutterstock.com

Veštačka inteligencija postaje važan alat u rukama vlasti Los Anđelesa u borbi protiv beskućništva, sa ciljem da se pruži pomoći ugroženim pojedincima i porodicama pre nego što dođu do situacije da izgube krov nad glavom. Program, pokrenut 2021. godine, već je pomogao skoro 800 pojedinaca i porodica u očuvanju stambene sigurnosti sa stopom uspeha od 86 procenata.

Pomoć varira između 4,000 i 8,000 dolara, zavisno od pojedinačnih potreba, finansirana sredstvima iz Američkog plana za oporavak, piše CNBC. Dejna Vanderford, zamenica direktora odeljenja za prevenciju beskućništva, ističe da jedan od izazova programa uključuje uspostavljanje kontakta sa ugroženim osobama i razbijanje predrasuda da je ponuda prevara.

AI model, razvijen u saradnji sa UCLA, koristi podatke iz više okružnih odeljenja, uključujući zdravstvenu zaštitu i socijalne beneficije, kako bi identifikovao osobe sa visokim rizikom od beskućništva. Model predviđa ko bi mogao da postane beskućnik na osnovu dugoročnih podataka, što omogućava intervenciju pre nego što dođe do krize.

Etički aspekti korišćenja AI, kao što je privatnost podataka i informisani pristanak učesnika, ostaju ključna pitanja, naglašava Margaret Mičel, koja se bavi etikom u oblasti veštačke inteligencije.

Inicijativa Los Anđelesa predstavlja primer kako tehnološke inovacije mogu imati direktan i pozitivan uticaj na društvene probleme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA