Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnologija čini čuda: Roboti su sve spretniji kada padnu, uče iz svojih grešaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravila za siguran pad, koja se primenjuju kod ljudi, kao što su zaštita glave i korišćenje težine za usmeravanje pada, postaju relevantna i u svetu robotike

  • 1
Roboti, Boston Dynamics Printscreen: YouTube/Boston Dynamics

Boston Dynamics proslavlja deset godina robota Atlas i uvodi novu filozofiju o padovima. Prošle nedelje, ova kompanija skrenula je pažnju javnosti dva puta. Prvi put sa najavom električnog Atlasa, sa videom koji je privukao gotovo pet miliona pregleda. Dan pre toga, kompanija je objavila video koji slavi desetogodišnjicu prvog hidrauličnog Atlasa, a ujedno i njegovo povlačenje.

Video pod nazivom "Zbogom, Atlas" bio je podjednako proslava i kompilacija njegovih padova i neuspelih pokušaja. To je jasna poruka da, uprkos spektakularnim uspesima prikazanim na snimcima, postoje brojni padovi i neuspesi koji su deo razvoja ovih robota. "Svi ponekad padnemo, ali je bitno kako se podižemo", izjavila je kompanija Agility, dodajući važnost učenja pravilnog pada.

Pras Velagapudi, novi glavni tehnički direktor Boston Dynamicsa, naglasio je da su padovi u ovoj fazi zapravo dobar znak. "Kada robot radi realne poslove, dogodiće se neočekivane stvari. Videćete padove, ali to je deo učenja kako bi se dugoročno uspešno radilo u stvarnim uslovima".

Pravila za siguran pad, koja se primenjuju kod ljudi, kao što su zaštita glave i korišćenje težine za usmeravanje pada, postaju relevantna i u svetu robotike. Prema članku IEEE Spectruma, Boston Dynamics već dugo razvija robote koji mogu da padnu bez velikih oštećenja. "Nismo uplašeni padovima; naši roboti često padaju, i odlučili smo da gradimo robote koji to mogu izdržati", rekao je tehnički direktor Eron Saunders.

Tema padanja bila je važna i prilikom razgovora sa Robertom Plejterom, direktorom Boston Dynamicsa, koji je istakao kako je sposobnost robota da se podigne iz ležećeg položaja ključna ne samo za njihovu funkcionalnost, već i za praktične aplikacije kao što je punjenje baterija.

"Svaki put kada Digit padne, naučimo nešto novo", dodao je Velagapudi, naglašavajući važnost padova u obuci bipedalnih robota. Roboti kao što je Spot, koji je prošao hiljade sati rada u stvarnim uslovima, pokazali su da stabilnost i mogućnost podizanja nakon pada znatno smanjuju učestalost padova.

Ovaj pristup ne samo da povećava efikasnost robotike u realnim uslovima, već i postavlja nove standarde u razvoju robota sposobnih da se nose sa izazovima realnog sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    1. maj 2024 | 05:59

    A šta kad dođe do nekog kvara u robotu pa "poludi" , kako ga zustaviti? Pištoljem? Teško! Treba nam zolja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA