≫ 

Mirisna štrudla sa jabukama i suvim grožđem

Desert u kome se uživa u svako doba godine!

  • 0

Sastojci:

Testo:

- 300 g mekog brašna

- 1 kašika šećera

- 50 g putera

- 1 jaje

- malo soli

- 2 kašike vode

Fil:

- 1 kg jabuka

- 50 g semenki

- 50 g suvog grožđa

- 70 g putera

- 70 g šećera

- 50 g sredine hleba

- cimet u prahu

- rum

- 1 limun

- prah šećer

- 4 žumanca

- 100 g šećera

- 2,5 dl mleka

- 1 kom štapić vanile

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, šećer i so, pa u sredini napravite udubljenje i u njega ubacite jaje. Dodajte omekšali puter isečen na komadiće i malo vode. Promešajte sastojke viljuškom, a onda sve prevrnite na dasku. Snažno zamesite testo sve dok ne postane elastično i ujednačeno. Napravite kuglu, umotajte je u streč foliju, pokrijte toplom činijom koju ste držali kratko u zagrejanoj rerni. Neka stoji sa strane dok ne napravite fil.

Stavite suvo grožđe u mlaku vodu. Oljuštene jabuke isecite na tanke komadiće i pomešajte sa sokom i rendanom korom limuna. Dodajte šećer, semenke, proceđeno suvo grožđe, 1 kašiku cimeta i 2-3 kašike ruma, a onda promešajte i pokrijte. Usitnite u blenderu sredinu hleba, pa je onda propržite u teflonskom tiganju sa 50 g putera. Potom ponovo uzmite testo, stavite ga na sredinu široke krpe, poravnjajte rukama, a onda tanko razvucite oklagijom u veliki pravougaonik. Pospite testo proprženom sredinom hleba, ali vodite računa da ostavite prostor od 2-3 cm oko ivica. Velikom kašikom sipajte na testo fil, koji ste ocedili od tečnosti i vodite računa da sloj bude ravnomerne debljine.

Pomoću krpe urolajte testo i pričvrstite krajeve, stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje, koji ste namazali preostalim istopljenim puterom i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni. Umutite žumanca sa šećerom i razredite sa mlekom koje ste već zagrejali sa rasečenim štapićem vanile i procedili. Kuvajte na pari i mešajte dok se krem ne zgusne tako da ostaje na varjači. Vodite računa da ne provri i da se ne formiraju grudvice. Štrudlu servirajte mlaku posutu prah šećerom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA