≫ 

Facebook nije jedini - i Twitter prodavao podatke kontroverznom naučniku iza Cambridge Analytica skandala

Da li zaista možemo da verujemo da je naša privatnost zaštićena na društvenim mrežama?

  • 0

Nakon otkrića da je kompanija Cambridge Analytica ne nepropisan način došla do podataka miliona Facebook korisnika, mnogi su se zapitali - do kojih još podataka je dr Aleksandr Kogan došao?

SVETSKI SKANDAL DRMA FACEBOOK: Podaci korisnika cure na sve strane, kompanija na berzi izgubila ogroman novac (VIDEO)

A onda je usledio uznemirujuć odgovor - Twitter je potvrdio da je GSR, kompanija Aleksandra Kogana kupila pristup nasumičnim uzorcima javnih tvitova u petomesečnom periodu između decembra 2014. i aprila 2015. godine.

Foto: Pixabay.com/Telegraf

Uprkos tome, Twitter je za Bloomberg izjavio da, nakon unutrašnje provere, nije utvrđeno da je neko došao i do ličnih podataka ljudi koji koriste ovu društvenu mrežu.

Twitter prodaje određene informacije velikim organizacijama i kompanijama kako bi mogle da vrše ispitivanje javnog mnjenja tokom određenih događaja ili u vezi sa specifičnim temama i idejama.

Naravno, u pitanju nije veliko i skandalozno curenje podataka poput onog koje je pogodilo Facebook, ali to je najviše zbog toga što su podaci Twittera o korisnicima znatno manje lični i zato što nije potrebno otkrivati pravo ime i prezime prilikom otvaranja naloga.

Nakon što se ova informacija pojavila u medijima, predstavnici kompanije Cambridge Analytica objavili su da nikada nisu kupovali podatke do kojih je došao Kogan.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA