Društvene mreže nam uništavaju zdravlje: 6 razloga zašto trebate da smanjite posetu vašim profilima

Masovno smo postali zavisni od upotrebe društvenih mreža i one sve više utiču na naš život i zdravlje

  • 0

Porast upotrebe društvenih mreža značio je bolju povezanost globalne populacije nego ikada pre u istoriji čovečanstva.

Nmg, vrv, dbr, vcrs, zab sam, roflmao, snafu... i druge skraćenice za koje niste imali pojma šta znače (KOMPLETAN SPISAK)

Preterana upotreba društvenih platformi može da ima negativan uticaj na mentalno zdravlje pojedinca. Ovo su šest načina na koje društveni mediji negativno utiču na naše svakodnevno funkcionisanje.

Drastičan manjak samopouzdanja

Samopouzdanje se drastično smanjuje sa porastom upotrebe društvenih mreža. Foto: Pixabay.com

Svi posedujemo neku vrstu nesigurnosti, a o nekim našim problemima otvoreno razgovaramo dok neke volimo da zadržimo za sebe. Upoređivanjem našeg tela sa tuđim na estetski savršeno uređenim fotografijama na Instagramu ili nastojanjem da kopiramo zvezde na Facebook-u, možemo samo još više da doprinesemo gubitku samopouzdanja.

Ne upoznajete nove ljude

Kao ljudskim bićima, za nas je veoma važno da komuniciramo i uspostavljamo veze sa drugim ljudima. To je teško uraditi ako se zalepimo za ekrane naših telefona i tableta jer tako gubimo socijalnu komponentu naših identiteta. Napredovanjem društvenih mreža više komuniciramo sa virtuelnim prijateljima nego sa onima u stvarnosti.

Ne uživate u momentu

Društvene mreže mogu da budu dobre zato što uvek možemo da se prisetimo nekih lepih trenutaka koji su obeležili određeno vremensko razdoblje našeg života. S druge strane, puno je onih koji propuštaju da uživaju u momentu zbog toga što nastoje da naprave što bolju fotografiju ili video za svoju arhivu na društvenoj mreži.

Ne spavate dovoljno

Obavezno se dobro naspavajte i nemojte da koristite telefon kada legnete da spavate. Foto: Pixabay.com

Optimalna količina sna je veoma važna za očuvanje zdravlja. Kako mnogi od nas koriste mobilne telefone do kasno u noć, to odlaže nas odlazak na spavanje. Pokušajte da postavite zahtev sebi da 40 minuta pre odlaska na spavanje ne gledate telefon.

Poremećaj pažnje

Osim što negativno utiče na našu podsvest, opsednutost društvenim mrežama može da dovede i do poremećaja koncentracije. Ako ne možete da se strpite nekoliko minuta da ne proverite profile na društvenim mrežama to vam sigurno otežava i održavanje koncentracije kada je reč o zbivanjima koja se dešavaju oko vas.

Narušavanje opšteg mentalnog zdravlja

Osim što je dokazano da društvene mreže mogu da izazovu nezadovoljstvo, njihova prekomerna upotreba može da dovede i do razvoja ozbiljnih problema vezanih za mentalno zdravlje, ako što su na prvom mestu anksioznost ili depresija. U jednom istraživanju sprovedenom u martu ove godine oko 41 odsto ljudi je izjavilo kako ih društveen mreže čine uznemirenim, tužnim ili depresivnim.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA