SKANDAL VEKA: Ikea, Pepsi i još 340 najvećih kompanija sveta varale na porezu!

Pepsi, IKEA, FedEx i još 340 stranih kompanija osigurali su sebi tajne ugovore sa Luksemburgom koji im omogućavaju da u ogromnoj meri saseku sebi poreze na globalnom nivou, sve dok imaju mali udeo u ovoj evropskoj kneževini

  • 3

Luksemburg, jedna od najmanjih evropskih država, počeli su da nazivaju "zemljom iz snova" kada su u pitanju strane korporacije i veliki brendovi koji žele da drastično umanje svoje poreze.

Pepsi, IKEA, FedEx i još 340 stranih kompanija osigurali su sebi tajne ugovore sa Luksemburgom koji im omogućavaju da u ogromnoj meri saseku sebi poreze na globalnom nivou, sve dok imaju mali udeo u ovoj evropskoj kneževini. Ove kompanije su na ovaj način kanalisale stotine milijardi evra kroz Luksemburg, a na osnovu poreza uštedele sebi milijarde evra.

Sve ovo je pronađeno na 28. 000 strana dokumenata koje je pregledalo 80 novinara iz 26 zemalja. Između ostalog, u njima piše i da su ove kompanije plaćale porez manji od 1 posto profita koje su "ugurale" u Luksemburg. Evropska unija već godinama pokušava da dobije borbu sa Luksemburgom i da ih natera da predaju dokumenta o porezu, kako bi ustanovila da li je time prekršen bilo koji evropski zakon.

Takođe, dokumenta ukazuju na to da je jedna od najvećih svetskih firmi za računovodstvo, Prajsvater Kupers učestvovala u ovome u ime stotina njenih korporativnih klijenata. Poreski savetnici smislili su finansijsku strategiju da ove kompanije odobravaju pozajmice sestrinskim firmama i tako premeštaju profit, što rezultira smanjenjem ili ukidanjem poreza.

Nikolas Makel, zvaničnik Luksemburga izjavio je da ovo nisu baš toliko povoljni ugovori koliko Evropska Unija misli da jesu, kao i da je poreski sistem Luksemburga prilično kompetitivan, i da, ako i dođe do tolikog umanjenja poreza, to je rezultat nekoliko poreskih sistema, ne samo jednog.

Prajsvater Kupers, firma koja se veoma često pominje u pregledanim spisima, kaže da mediji nemaju puno i pravo razumevanje poreskih sistema i da je većina stvari izvučena iz konteksta zbog nerazumevanja struktura koje su umešane. Takođe, nisu u mogućnosti da komentarišu pojedinačne ugovore zbog zaštite klijenata, ali tvrde da se ništa nelegalno nije odigravalo u njihovom poslovanju sa Luksemburgom.

U dokumentima se najviše pominju firme iz Britanije i Sjedinjenih Država, a prate ih kompanije iz Nemačke, Holandije i Švajcarske. Zbog ovog poreskog sistema, Luksemburg je postao jedna od najvećih svetskih lokacija za ulaganje novca, sa preko 3,7 triliona dolara koje ima u bankama i nepokretnim sredstvima. Samo u 2012. godini američke kompanije su uložile 95 milijardi dolara profita u Luksemburg, a platile su poreza samo 1,04 milijardi, tačnije 1,1 posto.

Neki od ovih ugovora bili su jako kompikovani i iziskivali su mnogo koraka. Tako na primer se posao sa kompanijom Abot iz Ilionisa koja pravi lekove za artritis i šejkove koji zamenjuju ishranu odigrao u 79 koraka, preko Kipra i Gibraltara. Kompanija je bila spremna da uloži 50 milijardi dolara u ovaj posao.

Ime koje se najčešće pominje u ovim dokumentima je Markus Kol, čovek koga su nazivali "čuvarem poreskih olakšica" i koji je znao da u jednom danu potpiše i odobri 39 ugovora. On se penzionisao 2013. godine, pa sada za dobijanje potpisa nekad mora da se čeka i po nekoliko meseci. U intervjuu koji je nedavno dao, Kol je rekao da je "posao koji je on obavljao definitvno koristio Luksemburgu".

- Luksemburg nije poreski raj, kako ljudi misle. Bavimo se proizvodnjom čelika i delova za automobile. Luksemburg je mnogo više od ovoga što se sada dešava i kako žele da nas predstave - rekao je Nikolas Makel.

U 2013. godini, samo iz Sjedinjenih Američkih Država u Luksemburg je "ugurano" 416 milijardi dolara. U Luksemburgu postoji pregršt poslovnih zgrada koje bukvalno skoro i da nemaju zaposlenih, a ima primera da u jednoj zgradi bude registrovano i do 1600 kompanija.

Žan Klod Junker, premijer Luksemburga i sadašnjki predsedavajući Evropske Komisije izjavio je da do sada niko nije mogao da mu iznese validne argumente da je njegova zemlja poreski raj, i da tvrdi da Luksemburg posluje legalno i u skladu sa evropskim standardima i zakonima.

- Uvek je ista priča, računovođe će uvek smišljati nove načine da umanje ili izbegnu porez, a na nama je da ih jurimo - rekao je Jurgen Kentenič, glavni poreski inspektor iz Trira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA