KINEZI ZABRANILI BURKU: Nema više pokrivanja lica u najvećem muslimanskom gradu!

Ovaj predlog su u decembru predali lokalni zakonodavnci, a sada je usvojen i na regionalnom nivou, ali još nije stupila na snagu

  • 18

Kineske vlasti su zabranile ženama da u javnosti nose burku u Urumćiju, glavnom gradu provincije Sinđijang, inače autonomne oblasti na zapadu zemlje u kojoj polovinu stanovništva čine muslimani.

Ovaj predlog su u decembru predali lokalni zakonodavnci, a sada je usvojen i na regionalnom nivou, ali još nije stupila na snagu.

Prema informacijama koje su objavili kineski mediji, ovaj zakon će biti uveden nakon unošenja izmena povodom primedbi iznetih na sastanku koji je prethodnog vikenda.

Foto: flickr/Steve Evans Foto: flickr/Steve Evans

Ipak, neizostavna je činjenica da će ovaj novi zakon dovesti do veće otuđenosti ujgurske manjine, koja ima utisak da Han Kinezi guše njihovu kulturu i privredu.

Sve to je počelo prošle godine u martu kada je grupa ujgurskih muslimana izvršila masakr na stanici u Kunmingu. Tada su kinesni zvaničnici povećali ograničenja grupu koju doživljavaju kao potencijalne ekstremiste.

Ograničenja su otišla toliko daleko da su zvaničnici u Sinđijangu zabranili studentima i državnim službenicima da poste tokom Ramazana, a gradska uprava Karamija je uvela zabranu korišćenja javnog prevoza za sve koji nose burku, nićab, hidžab ili neku drugu "bradu".

Foto: flickr/Marius Arnesen Foto: flickr/Marius Arnesen

Sve učestali napadi i sukobi u kojima učestvuju Ujguri su izazvani najverovatnije ovim ograničenjima. Danas je policija u okrugu Šule, kod Kašgara ubila šest napadača, koji su navodno pokušali da detoniraju niz eksplozivnih naprava, a u napadima ekstremista na policiju, stanovništvo i zvaničnike u okrugu Šače koje se dogodilo u avgustu prošle godine, život je izgubilo oko 100 ljudi.

Ipak, državna agencija Sinhua opravdala je ovu oduku, ističući da ona postoji i u Francuskoj.

- Burka nije tradicionalan deo nošnje ujgurskih žena. Propis je rezultat nastojanja da se obuzda širenje ekstremizma zbog kojeg su ujgurske žene prisiljene da se odreknu tradicionalnih šarenih nođnji i počnu da nose crne burke - navela je ova agencija u svom saopštenju.

(Telegraf.rs / Izvor: qz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA